Magazin

Upoznajte kralja iz klipa o onlajn nastavi!

„Ej ljubavi, srce tatino, ajde ustaj 4 i 15 je, ajde da stignemo danas sve ovo onlajn… ajde… znam da si umoran, ali moramo. Tata je celu noć bio budan i uspeo sam nekako da provalim, pa sad slušaj tatu da ti ispriča kako će nastavnici da ti šalju te materijale pa ti polako to danas da izvedeš“.

Ovako počinje trominutni video-klip koji je u utorak nasmejao celu Srbiju.

Požrtvovani otac koji budi sina ranom zorom i u telefonskom razgovoru mu objašnjava na koje sve načine će nastavnici da drže onlajn nastavu izazvao je nepodeljene simpatije javnosti.

U njemu su se prepoznali i đaci, i njihovi roditelji, i nastavnici, posebno oni koji su u dvostrukoj ulozi – i kao prosvetni radnici i kao roditelji školske dece, a video je nasmejao čak i zaposlene u Ministarstvu prosvete.

Sa svih ovih „adresa“ u utorak smo dobili video-klip, uz gotovo identične komentare „ovo je moj život“ i „ne znam da li da se smejem ili da plačem“.

– Na ideju da snimim klip sam došao iz revolta prema načinu na koji se sprovodi onlajn nastava. Jedan čovek je rekao: „Dajte najvećem lenjivcu da reši najteži zadatak i on će vam pokazati kako se najlakše i najbolje rešava“. Očigledno u prosveti nema niko lenj. Neki su shvatili poruku koju sam hteo da pošaljem u klipu, neki su se samo smejali, ali je najbitnije da je stigao do svih, pa ako smo je juče ismejali i isplakali hajde danas jedan reset i da to uradimo kako treba. Da smanjimo pritisak na decu i na prosvetare – kaže brižni otac iz video-klipa Darko Milošević, inače stend ap komičar, koji je i sam roditelj dvoje osnovaca.

Darko kaže da nije mogao ni da pretpostavi da će klip videti cela Srbija i to za samo jedan dan. To ga, kaže, čini jako srećnim jer je uspeo da dopre i tamo gde je teško dopreti.

– Komentari koje sam dobio su bili pozitivni, jer sve što sam rekao je istina. Lik koga igram u klipu je zabrinuti roditelj koji na svaki način želi da pomogne svom detetu ne razmišljajući o tome koliko je besmislen ovakav način obrazovanja – kaže Darko za Danas.

Iako se činilo da u novi ciklus onlajn nastave ulazimo spremniji i sa proletošnjim iskustvom, đaci, roditelji i nastavnici preživljavaju prethodnih dana pravu agoniju.

U ništa boljoj situaciji nije ni tata koga Darko glumi, ali je srećom uspeo da pohvata konce kako će sve nastavnici držati onlajn nastavu:

– Nastavnica engleskog će SMS porukom da šalje materijale… Geografija… to će da ti šalje Viberom materijale i vraćaš isto na Viber, ali ne na taj broj nego na broj njenog muža jer on ima veću memoriju i bolji telefon pa će više da joj stigne…

Muzičko ćeš da dobiješ materijal preko imejla, slikaš i vraćaš odmah, ali imejl će da stigne noću zato što tako nastavnici odgovara. Ali tu ćemo da angažujemo babu da ona bude budna celu noć…

Hemiju pratiš preko Gugl mita…tu imamo problem što profesoru ne radi mikrofon, pa će on da vam objašnjava pantomimom.

Fizika… nastavnik ima neki stari aparat u podrumu pa je to našao, pa će materijal da vam šalje Morzeovom azbukom, pa ako možeš danas do sedam i 20 da naučiš…

Srpski… nastavnica nema mogućnosti da prati te tehnologije, starija je žena, ali na svu sreću muž joj se bavi golubarstvom i preko golubova će da šalje materijale… između 12 i 15 i 12 i 25 treba da budeš na prozoru da sačekaš goluba, baciš mu malo kukuruza i da vičeš prrr, prrrr da ga opusti da ti on ostavi“, savetuje otac sina i usput mu napominje da su ga ispisali sa fudbala, da su mu izbacili ručak i da će mama i tata da se razvedu i da svako živi sa jednim detetom da bi sve uspeli da postignu.

Na kraju razgovora otac utešno poručuje: „Ma sve će to biti super, ma to sve za našu decu!“.

– U našoj zemlji sve što smo promenili i novo uveli je srednje žalosno ili skroz žalosno. U prvom piku epidemije sam imao razumevanja jer je sve bilo novo, nismo se snašli, ali gde je sad problem? Ako sam makar jednog nastavnika ili profesora ovim klipom naveo da se zamisli, misija je uspela. Da li se teško navikavamo na promene, da li ih teško prihvatamo, ne znam. Znam samo da pre nego što nešto uvedemo ili menjamo staro moramo da se zamislimo o posledicama i primeni u praksi, a ne samo da ga donesemo pa ćemo videti kako će se primiti – odgovara Darko na pitanje kako on kao roditelj vidi onlajn nastavu u Srbiji.

Pitamo našeg sagovornika i mogu li stend ap komičari da žive u ovo vreme i kako ocenjuje odnos države prema umetnicima:

– Stend ap je u ovo vreme nemoguć. Doduše, nije bolje ni bilo pre korone, bar za mene, ali se borimo. U Srbiji postoji samo jedan stend ap klub, a mi smo na Vidikovcu napravili drugi i pokušavamo da dopremo do ušiju i očiju Beograđana, da im predstavim stend ap u najboljem svetlu i da on pronađe svoje mesto na kulturnoj mapi Beograda. Sebe ne smatram umetnikom pošto to nikako ne bi bilo fer prema ljudima koji to zaista jesu, a opet sa druge strane kad vidim ko se sve smatra umetnikom sramota me je da budem u istom košu sa njima. Država misli da je Aca Lukas umetnik i ona se prema njemu ponaša sasvim korektno – kaže Darko Milošević.

Veliki grad Pirot! Novac namenjen proslavi Dana grada i Nove godine uplaćuju u humanitarne svrhe

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.8K Share
1.8K Share
Share via
Copy link