');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

CRNA GORA BIRA VLADU Krivokapić pročitao ekspoze, poslanici DPS-a negodovali a Dritan Abazović DOBACIVAO, nastavak sutra (VIDEO)

U Podgorici je danas održana sednica parlamenta na čijem dnevnom redu je bio izbor 42. crnogorske vlade, koju je danas i formalno predložio mandatar Zdravko Krivokapić. Nastavak je zakazan za sutra u 11 časova.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
CG nova vlada skupstina 10 foto Anadolu Milos Vujovic Foto: Miloš Vujovic / Anadolu
CG nova vlada skupstina 10 foto Anadolu Milos Vujovic

Iz prvog reda, izlaganje mandatara Krivokapića pratio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Budući crnogorski premijer završio je govor koji je potrajao nešto više od sat vremena, nakon čega je bila određena pauza.

Na kraju izlaganja, reagovao je polanik DPS-a Danijel Živković (DPS), rekavši da je Krivokapić svoje oponente diskvalifikovao na ružan način. Kazao je i da su prisustvovali "elaboraciji seminarskog rada o načinu i postupanju prethodne vlasti iz ugla mandatara".

Pročitajte još

Na to je reagovao Dritan Abazović (URA), koji je pitao: "Kome da se obrati kad nije bilo smene vlasti?", nakon čega je usledila pauza.

"Nije ni čudo što se iz DPS-a čude što DF kritikuje"

Marko Kovačević iz DF-a naveo je da nije čudno što se iz DPS-a "čude što mi iz DF-a kritikujemo i što je normalno".

- Jer oni nikad nisu mislili svojom glavom, a kada se jednom desilo da su mislili, opomenuo ih je bivši predsednik parlamenta Ivan Brajović. Predlog vlade ima osnovni kvalitet, a to je da u njoj neće biti nijedan predstavnik DPS-a što je dovoljan razlog da je podržimo. Ova vlada neće biti vlada kontinuiteta, ali možemo tvrditi da će biti potpuno demokratska jer se u njoj nije prelila volja građana iskazana na izborima - rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da je u pitanju tranziciona vlada sa nekoliko zadataka

- Da se povuče Zakon o slobodi veroispovesti. U ekspozeu se navodi da će biti izmene i dopune, podržaćemo, ali ćemo se zalagati da se on povuče. Neophodno je da ova vlada stvori uslove za fer i slobodne izbore, nakon kojih bi dobili prvu demokratsku vladu i zbog toga je neohodno pročistiti birački spisak. Ekonomska i finansijska konsolidacija je jedan od težih zadataka za ovu vladu, videli smo da turizam nije dovoljan za ekonomski rast i od ove vlade očekujemo alternativna rešenja - naveo je on.

Dobacivanje sa mesta

Tokom Krivokapićevog izlaganja takođe su sa mesta reagovali poslanici DPS-a, na to što je mandatar rekao da su oni (još nekoliko dana aktuelna većina) "izokrenuli sistem vrednosti", objašnjavajujći zašto je potreban Zakon o lustraciji.

- Ne dozvoljavate mi da dovršim ekspoze. Moj pogled ne govori da sam na vas mislio - odreagovao je Krivokapić, i ubrzo nastavio sa izlaganjem.

"Nije manjinska, već vlada naroda"

Krivokapić je danas govor počeo rekavši da će "ova vlada sigurno biti izglasana".

- Nije manjinska već vlada naroda. Tražili smo da ne budemo kritikovani, ako očekujete rezultate onda nas oročite na šest meseci - rekao je Krivokapić, dodavši da će nova vlada u februaru napraviti program rada za 2021. godinu.

Kazao je i da je Crna Gora 30. avgusta ove godine, voljom građana prvi put u svojoj istoriji na demokratski način promenila vlast.

- I pored toga što je u formalnom smislu, višepartijski sistem uveden u ustavni poredak pre trideset godina, možemo sa sigurnošću konstatovati da su tek sada stvoreni svi neophodni preduslovi da se obrazuje prva demokratska Vlada. Iz tog razloga, potpuno smo svesni da je naša obaveza i istorijska i neponovljiva - rekao je on za govornicom.

Pročitajte još

Govorio je i o prioritetima vlade na čijem čelu će biti, rekavši da će ih biti tri. Takođe, osvrnuo se na razne oblasti života, od EU do obrazovanja, preko borne protiv korona virusa, do turizma.

CG nova vlada skupstina 07 foto Anadolu Milos Vujovic
Foto: Miloš Vujovic / Anadolu
CG nova vlada skupstina 07 foto Anadolu Milos Vujovic

Međutim, već na samom početku i po usvajanju dnevnog reda, prvi čovek PZP Nebojša Medojević, čija je stranka deo Demokratskog fronta, rekao je da se nisu stekli uslovi da se raspravlja o predlogu programa nove vlade.

Nebojša Medojević
Foto: Skupština Crne Gore / youtube
Nebojša Medojević

Po njegovom sudu, dokument koji je dostavio Krivokapić nije dobar, da mu treba dorada, i da se nakon šest meseci ne mogu vrednovati rezultati rada vlade. Zatražio je i pauzu.

Malo pre početka sednice oglasio se i prvi čovek URE Dritan Abazović.

- Krećemo! - napisao je pred sam početak sednice budući potpredsednik crnogorske vlade, koji je na svom Tviter nalogu podelio fotografiju neposredno pred početak zasedanja uz komentar "kandidati za prvu demokratsku Vladu u istoriji Crne Gore".

Kako je najavljeno, zasedanju će prisustvovati i predsednik Crne Gore i prvi čovek DPS-a Milo Đukanović, čija će patrija posle gotovo tri decenije iz vlasti otići u opoziciju.

Takođe, ovih dana su se političke partije u Crnoj Gori, a koje imaju predstavnike u parlamentu, izjašnjavale oko toga da li će podržati Krivokapićevu vladu, a trenutna situacija takva da će njegov kabinet, kako sada stvari stoje, dobiti podršku svih partija članica tri vladajuće koalicije.

Pročitajte još

Očekuje se da će ova sednica trajati tri dana, i da će glasanje o novoj vladi Crne Gore biti krajem nedelje, tačnije u peta.

Krivokapićev ekspoze

Budući crnogorski premijer je pre dva dana Skupštini Crne Gore dostavio ekspoze u kojem je na 51 strani naveo da su prioriteti buduće vlade borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbedenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova javne potrošnje, stvaranje poverenja javnosti i potpuna transparentnost rada državne administracije.

Navodi da su među prioritetima i mere ekonomskog oporavka i podrške privredi nakon pandemije korona virusa.

Ocenio je da se stanje koje on i njegovih 12 ministara zatiču može s pravom nazvati svojevrsnim "državnim udarom".

Skupština Crne Gore
Foto: smith371 / shutterstock
Skupština Crne Gore

- Odlazeća vlast je primenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svesni smo da se postojeća kriza može prevazići iskljućivo reformama, poštenim i domacinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava - naveo je, između ostalog, Krivokapić.

Iako se u nekim segmentima delovanja i načina formiranja nove crogorske vlade ne slažu sa predlogom mandatara podršku novoj izvršnoj vlasti najavile su sve stranke parlamentarne većine.

Pročitajte još

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona, kao i da će, kako je naveo, "diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i verskih zajednica biti preispitani, izmenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dele biće i svadjaju gradjane Crne Gore, biti uklonjene".

- Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i verskim zajednicama - ističe Krivokapić.

On je takođe najavio da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

Nova crnogorska vlada imaće jednog potpredsednika, lidera URA Dritana Abazovića, i 12 ministara.

VIDEO: Krivokapić: Crnoj Gori se desila sloboda