Dostupni linkovi

DRI utvrdila nepravilnosti u Završnom računu budžeta Srbije za 2019.


Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović
Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je nepravilnosti u završnom računu budžeta Srbije za 2019. godinu, pokazuje izveštaj koji je 3. decembra predsednik DRI Duško Pejović predstavio Odboru Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

U pomenutom izveštaju stoji da u Završnom računu budžeta Srbije za 2019. godinu nisu iskazana novčana sredstva, plemeniti metali, hartije od vrednosti u iznosu najmanje od oko 20 milijardi dinara (171 milion evra) i obaveze veće od 19 milijardi dinara (163 miliona evra).

Pored te nepravilnosti, DRI je utvrdila da nisu iskazani ni prihodi i primanja u iznosu najmanje oko četiri milijarde dinara (34 miliona evra), zatim nisu iskazani izdaci za nabavku nefinansijske imovine u iznosu većem od sedam milijardi dinara (59 miliona evra), a više su iskazani izdaci za nabavku nefinansijske imovine u iznosu najmanje milijardu dinara (8,5 miliona evra).

Iskazano je 89 projektnih aktivnosti koje nisu realizovane, a nisu obuhvaćeni rashodi i izdaci u iznosu najmanje od šest milijardi dinara(51 milion evra) , navodi se u izveštaju DRI o reviziji Završnog računa budžeta Srbije za prošlu godinu.

Tokom 2019. godine, u februaru mesecu, DRI je upozorila na to da lokalne samouprave neefikasno i bez odgovarajuće kontrole troše novac za subvencionisanje javnih preduzeća.

Prema tadašnjoj analizi Državne revizorske institucije, sprovedene u osam opština u Srbiji, najveći deo novca u vidu subvencija odlazio je na finansiranje goriva i zarada u preduzećima za javni prevoz.

Državna revizorska institucija je tada kontrolisala Beograd, Kragujevac, Suboticu, Pančevo, Smederevsku Palanku, opštinu Bor i beogradske opštine Grocka i Obrenovac. Ovih osam lokalnih vlasti su u periodu od 2015 do 2017. godine, preduzećima prenele subvencije u ukupnom iznosu od 41,1 milijardu dinara (oko 350 miliona evra), ustanovila je DRI.

Prema tom izveštaju o efikasnosti tih subvencija DRI navodi da jedna četvrtina uloženog novca zapravo otišla je na opstanak javnih preduzeća, a od ukupno potrošenog novca svega 23 posto je uloženo u kapitalne investicije.

XS
SM
MD
LG