Mali i ambasadorka Velike Britanije o unapređenju saradnje i vakcini kao jedinom rešenju

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

15:47

Mali i ambasadorka Velike Britanije o unapređenju saradnje i vakcini kao jedinom rešenju
Foto: Ministarstvo finansija

Sa njom je razgovarao o sprovođenju ekoloških i održivih projekata u Srbiji i o nedavnoj uspešnoj emisiji obveznica koje su listirane na Londonskoj berzi.

Britanska ambasadorka je najpre čestitala ministru Malom na reizboru za ministra finansija u Vladi Republike Srbije i istakla da se raduje nastavku uspešne saradnje. Mali se zahvalio i dodao da se takođe nada uspešnoj saradnji u zajedničkim projektima.

Ministar je upoznao ambasadorku sa izlaskom Republike Srbije na Londonsku berzu pre desetak dana, kada je naša zemlja dobila najnižu kamatnu stopu u istoriji i emitovala obveznice u visini od 1,2 milijarde evra, refinansirajući tako najskuplji dug iz 2011. godine.

Mali je rekao i da će Srbija uskoro postati deo Euroklir sistema, te iskazao zainteresovanost za emitovanje zelenih bondova. Kako je rekao, to je deo usmerenja Srbije ka zelenim i ekološki održivim projektima.

On je upoznao ambasadorku sa sličnim projektima koji se nalaze u budžetu za 2021. godinu, kao što su izgradnja novih regionalnih sistema za upravljanje otpadom, koji će biti sproveden u jedinicama lokalne samouprave i izgradnja novih postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže.

U susret Konferenciji UN o klimatskim promenama COP 26 koja će sledeće godine biti održana u Glazgovu, Meklaud i Mali su razgovarali o važnosti učešća finansijskog sektora u borbi protiv klimatskih promena. Britanska ambasadorka je takođe predstavila nedavno prikazani plan u 10 tačaka premijera Borisa Džonsona za ostvarivanje “Zelene industrijske revolucije”.

Ambasadorka i ministar Mali su na sastanku razgovarali i o budućem unapređenju saradnje između Uprave poreza i carine Njenog Veličanstva i Uprave carina Republike Srbije.

Sagovornici su razgovarali i o situaciji u vezi sa koronavirusom, i složili se da je jedino konačno rešenje za ceo svet upotreba vakcine. Ambasadorka je upoznala ministra sa situacijom u Velikoj Britaniji, koja je prva zemlja u svetu koja je odobrila upotrebu vakcine kompanija Fajzer i Biontek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: