03. decembar  2020. 15.53  →  16.03 | Izvor: Tanjug

Moldavija: Parlament oduzeo Sandu kontrolu nad obaveštajnim službama

KIŠINJIEV -

Moldavska skupština usvojila je danas zakon kojim se izabranoj predsednici Maji Sandu oduzima kontrola nad obaveštajnim službama i prenosi na parlament, javlja Tass.

Prethodno je Sandu odluku da joj se uskrati kontrola nad Obaveštajnom i beznednosnom službom nazvala "pokušajem uzurpiranja vlasti" i sputavanjem njenog obavljanja funkcije predsednika.

Više hiljada njenih pristalica protestovalo je danas protiv planova parlamenta da joj oduzme kontrolu nad obaveštajnim službama samo nekoliko nedelja uoči njenog dolaska na vlast.

Protesti su održani ispred zgrade parlamenta dok su poslanici imali žestoku debatu o spornim izmenama zakona, navodi AP.

"Dobili smo glas ljudi na izborima da kaznimo lopove, da vratimo ukradeni novac ljudima, ali su se lopovi uplašili, oni žele da zadrže stare šeme korupcije, oni žele da bace glas naroda na deponiju", rekla je Sandu na protestnom skupu.

Pristalice Sandu uzvikivale su "Dole mafija" i "Dole Dodon", a mnogi su nosili zaštitne maske zbog pandemije korona virusa.

Unutar parlamenta, postupci su obustavljeni nakon što su poslanici iz stranke Sandu, uz pomoć drugih, blokirali centralnu govornicu.

Sandu, bivši ekonomista Svetske banke koja se zalaže za bliže odnose sa EU, porazila je proruskog predsednika Igora Dodona na izborima prošlog meseca, ali parlamentom i dalje dominiraju poslanici Socijalističke partije, koji podržavaju Dodona.

Socijalisti tvrde da bi, pošto je Moldavija parlamentarna republika, kontrola nad obaveštajnim službama trebalo da bude predata parlamentu.

Tagovi
Srodne vesti