Najnovije vesti
Vesti Svet
Francuzi tuže svoju vladu zbog "NEDOVOLJNIH MERA": Jedan je stigao do Strazbura, a evo kako je njegova tužba prošla

Francuzi tuže svoju vladu zbog "NEDOVOLJNIH MERA": Jedan je stigao do Strazbura, a evo kako je njegova tužba prošla

Evropski sud za ljudska prava odbacio je žalbu francuskog državljanina koji je tvrdio da su mere protiv kovid-19 koje je uspostavila francuska vlada nedovoljne.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Korona virus u Francuskoj Foto: Jean-Christophe Bott / EPA;
Korona virus u Francuskoj

U današnjoj odluci sud sa sedištem u Strazburu naveo je da je tužba Renoa Le Majuka neprihvatljiva, jer nije mogao da utvrdi da su na njega direktno uticale mere na koje se žalio, prenosi AP.

Le Majuk, koji živi u Marseju, pridružio se neuspešnoj sudskoj akciji u Francuskoj tražeći da tamošnja vlada zabrani da se zdravstvenim radnicima obezbede zaštitne maske FFP2 i FFP3, hirurške maske za pacijente i ustanove za testiranje na koronavirus za sve.

Grupa je takođe želela da vlada odobri upotrebu kombinacije lekova hidroksihlorokina i azitromicina za visoko rizične pacijente sa kovid-19.

Sud je naveo da se podnosioci predstavke "ne mogu žaliti na odredbe domaćeg zakona, domaću praksu ili javne akte samo zato što izgleda da krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima".

Pročitajte još

Dodaje se da podnosioci zahteva moraju da pruže razumne i uverljive dokaze o verovatnoći da će doći do kršenja koja se lično tiče njih.

Inače, podneto je mnoštvo tužbi zbog francuskog postupanja s pandemijom, usmerenih protiv vlade, staračkih domova i drugih.

Vlada je prepoznala neke pogrešne korake, ali tvrdi da su nestašice maski predstavljale svetski problem ranije ove godine i da je donosila političke odluke na osnovu ograničenih naučnih saznanja o virusu u to vreme.

Francuska je prijavila više od 2,2 miliona slučajeva i više od 50.000 potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom od početka pandemije.