Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:56, 3. 12. 2020.

| Ekonomija

Vozovi već 5 meseci ne idu od Prokuplja ka Merdaru, za popravku pruge 40 miliona dinara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pruga
Voz na relaciji Prokuplje-merdare ne saobraća već 5 meseci; Foto: Lj. M.

Zbog oštećenja tokom junskih poplava na delu pruge od Prokuplja do Kuršumlije i dalje ka Merdaru, železnički saobraćaj već više od 5 meseci na ovoj relaciji ne funkcioniše, pa putnici vozom mogu od Niša samo do Prokuplja. U Infrastrukturi železnice Srbije kažu da je procenjena vrednost radova na popravci te deonice oko 40 miliona dinara, ali nisu precizirali kada će železnički saobraćaj biti ponovo uspostavljen. Sledeće nedelje, kažu, pokrenuće postupak javne nabavke za izbor izvođača radova na popravci pruge.

Nadležni u Infrastrukturi železnice ističu da je pri kraju izrada konkursne dokumentacije i da je planirano da se već sledeće nedelje pokrene postupak javne nabavke za izbor izvođača radova na popravci pruge.

Procenjena vrednost sredstava potrebnih za sanaciju poplavljenih deonica pruge Prokuplje – Kuršumlija iznosi oko 40 miliona dinara, a dodatni troškovi nastaju svakodnevno zbog obustave železničkog saobraćaja na ovoj pruzi. Usled nelikvidnosti prouzrokovane pandemijom virusa korona i problema u naplati potraživanja od prevoznika u putničkom i robnom železničkom saobraćaju, nismo imali mogućnost da odmah obezbedimo potrebna sredstva iz sopstvenih prihoda – kažu u Infrastrukturi železnice.

Dodaju da je na oštećenim deonicama pruge Prokuplje – Kuršumlija neophodno uraditi sanaciju trupa pruge u ukupnoj dužini od 270 metara i izgraditi nekoliko novih propusta, kako bi ponovo bila osposobljena za redovan železnički saobraćaj. pruga Sledeće nedelje se raspisuje tender za radove na popravci pruge; Foto: JV/V. Milić

Pruga od Prokuplja do Kuršumlije zvanično je zatvorena za saobraćaj nakon obilnih kiša i izlivanja reke Toplice i Kondželjske reke 24. juna ove godine, koje su poplavile i oštetile prugu između Prokuplja i Beloljina, odnosno između Barlova i Kuršumlije. Istoga dana, voda je prouzrokovala i klizište na delu pruge od Kuršumlije ka Merdaru i na više mesta izazvala pokretanje zemljišta i zatrpavanje pruge nanosima. Zbog velikih oštećenja, pruga od Prokuplja do Kuršumlije odmah je i zvanično zatvorena za saobraćaj do sanacije oštećenih delova – pojašnjavaju u Infrastrukturi.

Ističu i da na oko 800 metara od stajališta Bresničić postoji neregulisan bujični potok koji je u nadležnosti lokalne samouprave, pa je upućen dopis nadležnima u Prokuplju da urade hitnu regulaciji bujičnih tokova na svojoj teritoriji, kako se ne bi opet dogodilo da usled velikih količina padavina nasip pruge na pojedinim lokacijama bude iznova oštećen.

Zbog oštećenja pruge, dnevno ne saobraćaju po dva putnička voza između Prokuplja i Kuršumlije, koji su predviđeni redom vožnje.

Inače, sredinom 2016. godine iz Železnice Srbije je pokrenuta inicijativa za ukidanje pruge na deonici od Doljevca do Merdara jer nije ekonomična, ali se nakon pregovora i "pobune" svih opština u Toplici, uz konstataciju da bi ukidanje železničkog saobraćaja bio "nož u leđa" stanovnicima ovoga kraja koji bi dodatno doprineo iseljavanju ljudi, od toga odustalo.

Grad prosledio dokumentaciju Kancelariji za javna ulaganja

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da je upoznat sa problemom i obustavom železničkog saobraćaja od Prokuplja ka Merdaru, kao i da su primili dopis Infrastrukture železnice u kome se traži sanacija pomenutih vodotokova, te da je kompletna dokumentacija prosleđena Kancelariji za javna ulaganja, koja je odlukom Vlade Srbije nadležna za sanaciju štete u junskim poplavama u Toplici.

Dodaje da očekuje da Kancelarija u narednom periodu odobri određena sredstva za sanaciju, kako bi se u što kraćem roku pristupilo uređenju vodotokova i time trajno rešio problem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zorana

    18:02 // 3. 12. 2020.

    Pitajte Tomu Monu...

  • Зашто

    17:09 // 3. 12. 2020.

    Да се новац расипа у крпљење прастаре и истрошене пруге, које у много случајева није дуготрајно и квалитетно решење, када је најављена изградња нове пруге Ниш - Косово Поље? Мало више времена и стрпљења и Топличком пругом проћи ће брзи возови. Не морају да буду екстра брзи, макар до 100 - 120 km/h пројектоване брзине.

    • Saša

      17:18 // 3. 12. 2020.

      Najavljeno je i izmeštanje pruge iz centra Niša, pa već 30 godina nema ništa od toga. Do Kosova Polja će biti nova pruga tamo posle 2050-te, kada se i poslednji stanovnik Kuršumlije iseli odatle

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: