Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:46, 3. 12. 2020.

| Društvo

Niš i dalje bez Plana kvaliteta vazduha, a zagađenja rekordna

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha
Niš i dalje bez plana; foto: Z. P.

Nije ispunjeno obećanje da će Niš do leta imati Plan kvaliteta vazduha, jedan od najvažnijih dokumenata u borbi protiv zagađenja, a prema javno dostupnim podacima istekao je i rok od 6 meseci koliko je prema tenderu Institut za javno zdravlje imao da ga izradi. Profesorka Fakulteta zaštite na radu smatra da su nadležni postavili kratak rok da se ozbiljno i kvalitetno napravi plan zaštite na koji se čeka nekoliko godina.

Vazduh u Nišu je još pre više od tri i po godine ocenjen kao prekomerno zagađen, ali su ove sezone prema merenjima oboreni rekordi i Niš je često bio među prvima u svetu po zagađenosti. Za to vreme Plan kvaliteta vazduha, dokument koji je obavezan po Zakonu i jedan od najvažnijih u borbi sa zagađenjem, do danas nije donet, iako je na to ukazivao početkom godine i Zaštitnik građana.

Sekretarka za zaštitu životne sredine obećala je u martu da će dokument biti gotov do leta.

Prošlo je i leto, ali i rok od 6 meseci, koliko je Sekretarijat zvanično dao u tenderu za taj posao. Sa Institutom za javno zdravlje Niš potpisan je ugovor 2. juna ove godine i kako piše u odluci 180 dana imali su od tada za izradu jednog od najvažnijih dokumenata koji prethodi donošenju mera za zdraviji vazduh u Nišu.

Uzbunjivač je i ranije ukazivao na to što je Sekretarijat skratio rok za izradu plana, prema njegovom tadašnjem tumačenju - jer je "dogorelo" i zato što je sekretarka obećala Radnoj grupi da će dokument biti gotov ranije.

Da je 6 meseci malo za donošenje ozbiljnog plana, smatra i profesorka Fakulteta zaštite na radu Amelija Đorđević, a pojašnjava i zašto.

Institut za javno zdravlje je uzeo da to odradi za 6 meseci, ali lično mislim da je to vrlo mali period da bi se ozbiljno uradio Plan kvaliteta vazduha, jer se radi o jednom veoma složenom dokumentu. On treba da da koncepciju samog monitorniga koji treba da se sprovodi u gradu, to znači da se poznaju svi izvori zagađenja i da se poznaju procesi i stanja u samoj atmosferi, kako bi se odredili položaji mernih mesta na kojima će da se prati, da se utvrde supstance koje će da se prati, da se daju određene mere prevencije, sanacije stanja i mere održanja i očuvanja kvaliteta tamo gde je to dobro - pojašnjava profesorka.

Ističe da je reč o važnom dokumentu za koji treba vreme, jer ako se uradi kako treba, može pomoći upravo u daljem sistemu upravljanja kvalitetom vazduha.

Nadležni o Planu kvaliteta vazduha ne govore, novinari nisu uspeli da stupe u kontakt sa sekretarkom Ivanom Krstić koja na pozive i poruke ne odgovara, pa su pitanja upućena i aktuelnoj članici Veća za zaštitu životne sredine, koja do danas nije odgovorila ni na jedan od mejlova koji su joj zvanično upućeni.

Podsetimo, zbog lošeg merenja nema ni mera protiv zagađenog vazduha u Nišu, nedavno je objasnila profesorka Đorđević, koja je sa kolegama izradila elaborat i predložila novi monitoring. S druge strane, gradska vlast i pored toga tvrdi da ima plan za kvalitetniji vazduh, ali da su dugoročna rešenja moguća tek sledeće godine i zavise od novca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja sam

    00:19 // 5. 12. 2020.

    Dok Mr. Templar ne presece i ne odredi kako ce biti, ne treba brinuti i trositi zivce... a posle ce vec biti kasno :D Uzivajte, prijatno!

  • Darko

    11:03 // 4. 12. 2020.

    Prvo i osnovno. Sekretari poput Ivane Krstic, ne mogu na odgovorna mesta. Epilog se vidi. Ko ume da cita shvatice.
    Ovo nije igra za neuke.
    Nase zdravlje je u pitanju.

  • Никола

    09:05 // 4. 12. 2020.

    на ГАС. Колико аутомобила, камиона, возова и свега осталог се користи овде, никад квалитет ваздуха није био као у Нишу зими. Дакле највећи удар на квалитет ваздуха је то наше заостало грејање на дрва, гуме, угаљ и ко зна шта. Што пре све централе пређу на гас, и по могућности домаћинства, квалитет ваздуха ће бити много бољи. Не шкоди ни квалитетна изолација, али то је већ велика инвестиција...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: