Buongiorno Italia: Ibra kao Van Basten, CR750

Vreme čitanja: 7min | čet. 03.12.20. | 12:47

U centru pažnje i Romel Lukaku

(OD DOPISNIKA MOZZART SPORTA IZ RIMA)

Golgeteri u centru pažnje italijanskih medija. Čiro Imobile i Kristijano Ronaldo nastavljaju da tresu mreže i obaraju rekorde. Paolo Maldini poredi Zlatana Ibrahimovića sa Markom van Bastenom, a Gazeta krsti Lukakua kao fudbalskog Hulka.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Milanski dnevnik posvećuje današnju naslovnicu Romelu Lukakuu, predstavljajući ga kao fudbalskog Hulka: “Neverovatni LukakuHulk”. List navodi da u kalendarskoj 2020. godini niko u Evropi nije postigao više golova od njega, uključujući Holanda i Levandovskog. Takođe se zapaža da se Lukaku nametnuo kao lider i da su to primetili i sponzori koji se utrkuju ko će mu ponuditi bolji ugovor za reklamiranje njihovog brenda.

Na unutrašnjim stranama se kaže da je Inter u Lukaku dobio “totalnog centarfora” i da je za to zaslužan, u dobroj meri, i Antonio Konte koji je insistirao na dovođenju Belgijanca a zatim ga je regenerisao. O Lukakuu govore i pišu sa velikim entuziijazmom bivši selektori Visente del Boske i Arigo Saki. Španski trener tvrdi da je Lukaku jedinstvena “devetka” i da je Konte bio apsolutno u pravu kada je konstruisao tim oko Belgijanca. Saki zapaža da je Interov rezultatski pomak u poslednjih godinu i kusur dana direktno vezan za tamoputog centarfora: Inter je izgubio samo četiri utakmice od leta 2019. godine kada je Lukaku zatresao protivničku mrežu.

Gazeta piše i o Interovom zaokretu posle poraza od Real Madrida, koji je počeo pobedama nada Sasuolom i Borusijom Mehengladbah i trebalo bi da se zaokruži trijumfima nad Bolonjom i Šahtarom. Po italijanskom najčitanijem dnevniku Konte je uspeo da probudi svoj tim delujući kao gromobran, privlačeći sve kritike na svoj račun, zatim je promenio sistem igre vraćajući se na 3-5-2 a u međuvremenu je počela da da daje rezultate i specifičnost metoda primenjenom u pripremnom delu sezone. Takođe se ističe da je Konte promenio i pristupu mečevima svojih igrača koji su primili previše golova u prvom poluvremenu na startu sezone.

“Kjeza i CR750. Kakvi golovi. Veliki Lacio”, vezu se hvalospevi ispod zaglavlja na račun protagonista pobede Bjankonera nad Dinamom iz Kijeva i Lacija koji je pružio odličnu partiju u Dortmundu i bio je bliži pobedi od nemačkih rivala.

Na unutrašnjim stranama se slavi Kristijano Ronaldo: ”Zovite ga CR750”. Portugalac nastavlja da obara rekorde i želi da da do kraja sezone prestigne Pelea i Romarija koji su postigli 767 odnosno 772 gola u karijeri. Komplimente je pobrao i Federiko Kjeza, koji je proglašen za najboljeg igrača meča uz konstataciju da je konačno pokazao koliko je njegov potencijal veliki u dresu Bjankonera.

“Sada fali samo jedan bod. Imobile ne greši s bele tačke, Lacio sve bolji i vidi osminu finala”, prilično su optimistička predviđanja da će Nebeskoplavi prezimiti u Ligi šampiona. Gazeta piše i da je Sergej Milinković Savić, uprkos kovidu-19 i karantinu, bio među boljim igračima Lacija i da je, na kraju krajeva, isposlovao penal s kojeg su Nebeskoplavi poravnali rezultat.

“Pioli se vraća na klupu i želi sve: šampionat i Ligu Evrope”, piše Gazeta da će posle tri meča na kojima je Bonera uprvljao timom s klupe, šef stručnog štaba Rosonera preuzeti dizgine ekipe u svoje ruke. Protiv Seltika će Milan primeniti limitiranu rotaciju jer želi da sa pobedom nad Seltikom i eventulanim porazom Sparte od Lila obezbedi plasman u šesnaestinu finala kolo pre kraja grupne faze. List izveštava i da su juče rukovodioci Milana imali sastanak na kome je odlučeno da sa uradi sve što se može na dovođenju Kabaka dok će pokušati da prodaju Musakja u sledećem prelaznom roku.

“Božićni poklon. Sve je spremno za Gatuzov potpis do 2023. godine”, izveštava se da je trener Napolija uspeo da dobije bitku sa predsednikom kluba Aurelijom de Laurentisom pošto u ugovoru neće biti nikakvih posebnih klauzula. Gazda Napolija je insistirao da Rino prihvati raskidne klauzule koje su imali Macari, Benitez, Sari i Ančeloti. Gatuzo je prihvatio i manju platu, primaće 2.000.000 evra po sezoni plus bonusi, kako bi odoleo pritisku ubacivanja klauzule.

CORRIERE DELLO SPORT

“Na korak od neba”, dočarava Korijere poziciju u kojoj se nalazi Lacio u Ligi šampiona budući da mu nedostaje samo bod protiv Briža na Olimpiku za prolaz u nokaut fazu LŠ. “Čiro je veoma srećan: Reagovali smo kao velika i ujedinjena ekipa”, prenosi se izjava kapitena Lacija Imobilea koji nije zaboravio kritike zbog poraza i loše igre protiv Udinezea prošlog vikenda.

Izveštač Korijera je ocenio Milinkovića sa 6,5 uz obrazloženje da je prelaznu ocenu dobio samo zbog iznuđenog penala pošto je napravio neubičajeno veliki broj grešaka na terenu koje mogu da se opravdaju dvonedeljnim odsustvom zbog kovida-19.

“Inzagi, čovek za Ligu šampiona”, naslov je komentara u kome se podvlači da su Nebeskoplavi uzeli četiri boda u dvoboju sa Borusijom Dortmund i da je Simone napravio mala čuda na gostovanjima protiv Briža i Zenita kada je Lacio igrao bez dve trećine svojih uobičajenih startera. Takođe se zapaža da su posle meča Inzagi i Imobile koristili gotovo iste reči kada su govorili o snu zvanom Liga šampiona koji su jurili četiri godine. “Puno smo truda i znoja uložili da bismo došli do ove pozicije i zato ne smemo da propustimo priliku da se plasiramo u osminu finala”, rekli su trener i kapiten Lacija.

Juventusov triling. Promocija Kjeze, stigao prvi gol”, i Korijere stavlja pod reflektore dobru partiju bivšeg igrača Fjorentine, naravno uz neizbežno pominjanje Ronalda i njegovog gola broj 750.

Fonseka podigao štit: Ne dirajte Romu”, negodovao je trener Đalorosih zbog kritika koje su pljuštale na račun kluba posle poraza od Napolija sa 4:0. “Nećemo više praviti greške kao u Napulju, ali tražimo i da Roma bude tretirana sa dužnim poštovanjem”, citiraju se reči Portugalca. U najavi meča sa Jang Bojsom se kaže da će priliku dobiti rezerve i da će Pelegrini biti jedini standardni starter od prvog minuta na terenu protiv Švajcaraca. U drugom tekstu se izveštava da su Mančini i Veretu povredili primicače i da će sigurno preskočiti meč sa Sasuolom sledeće nedelje. Pod velikim znakom pitanja za meč protiv De Zerbijeve družine je i Smoling koji se još uvek nije oporavio.

TUTTOSPORT

“Ibra kao Van Basten”, iznenedio je Tutosport ovog jutra čitaoce izborom da centralni deo naslovnice posveti Milanu i dvojici rasnih golgetera, a ne Juveu i Ronaldu. Bjankoneri su dobili prostor ispod zaglavlja uz napominjanje da je Kjeza postigao prvi gol u dresu Juvea a Ronaldo je uknjižio gol broj 750.

“Juve postigao tri, a Ronaldo 750”, naslov je izveštaja na dve strane sa meča Lige šampiona Juventus – Dinamo. U tekstu se kaže da je Kjeza načeo Ukrajince, a da su posao dovršili Ronaldo i Morata koji u ovoj sezoni redovno tresu mreže. Torinski dnevnik prenosi i Ronaldovu izajvu da želi da stigne do kvote 800 golova u dresu Juventusa. Tutosport posvećuje jednu stranicu i Pirlu koji je označio meč sa Barselonom sledećeg utorka kao prekretnicu u Juventusovoj sezoni. Podsetimo, Bjankonerima je potrebna pobeda sa dva gola razlike ili više (sve osim 2:0) kako bi osvojili prvo mesto. “Spremni smo za izazov protiv Barse u utorak. To su utakmice koje ti menjaju tok sezone”, podvukao je Pirlo.

“Inter, još jedna Liga šampiona do poslednjeg daha”, podseća se da su Nerazuri u istoj poziciji kao i u prethodna dva izdanja Lige šampiona. Naime, sa Spaletijem pre dve sezone i Konteom u prošloj Interu je potrebna pobeda u poslednjem kolu i određen, povoljan, rezultat u drugoj utakmici grupe, da bi stigao do osmine finala. U oba slučaja se završilo loše po milanski klub: rezultat na drugim utakmicama je bio povoljan, ali Inter nije uspeo da odradi svoj posao na San Siru. Zato se sa pravom pitaju mnogi da li će treće biti sreća ili ono što se dogodi dva put neminovno se verifikuje i treći put.

Poput Gazete i Tutosport predstavlja statistiku Romela Lukakua koji je već opravdao svaki evro od 70 i kusur miliona potrošenih za njegov transfer iz Mančester Junajteda. “Ovakvog Lukakua nismo do sada videli. Obara sve rekorde”, naslov je članka u kome se prenosi i post na društvenim mrežama igrača Aston Vile Džeka Griliša u kome je konstatovao da je Lukaku najpotcenjeniji napadač na svetu i da je nestvarno kako su ga lako pustili iz Premijer lige.

“Ibra kao Van Basten”, prenosi Tutosport stav Paola Maldinija koji je imao privilegiju da igra sa Holanđaninom u jednom od najjačih timova koje je svet video u istoriji fudbala. “Zlatan je igrač na nivou Van Bastena. Jeste neka vrsta gunđala, ali zna kako da motiviše svoj saigrače i da ulije želju svima da se izginu na terenu. Takođe, Ibra ne beži da preuzme odgovornost, štaviše prvi potura leđa”, rekao je Maldini.

“Toro – Toreira, sad ili nikad”, piše list da je ovo prelomni period da se dovede Urugvajac u Torino pošto je potpuno na margini Atletiko Madrida. “Toreira je odigrao 31 minut u LŠ i samo četiri utakmice u Ligi. List takođe podseća da je Toreira potreban kao hleb nasušni Torinu pošto, kako su se slikoviti izrazili, “nema filma bez režisera”, a Toreira je idealan režiser za tim Granata.

Piše: Željko Pantelić 


tagovi

Zlatan IbrahimovićPaolo Maldini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara