DRI: U vrbaskom "Komunalcu" službena putovanja bez naloga, na godišnji odmor ide kako ko želi

Privilegovani pojedinci, trošenje miliona mimo zakona, dosijei zaposlenih bez dokaza o stručnosti i proizvoljna službena putovanja samo su deo problema koji je državni revizor otkrio u kontroli rada preduzeća "Komunalac" iz Vrbasa za prethodne dve godine.
Državna revizorska institucija otkrila je da se "Komunalac" ne pridržava Zakona o radu, ali i Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, čime je zaposlenima u 2019. godini isplaćeno najmanje 7,6 miliona dinara više od zakonski dozvoljenih iznosa.
 
"Komunalac" je u nekim situacijama izbegavao javne nabavke, iako je imao zakonsku obavezu da na taj način sklapa i plaća poslove. Za dve godine su sklopili ugovore vredne 162 miliona dinara bez javnih nabavki, pa je tako poslove rekonstrukcije puteva, vredne 1,3 miliona dinara bez PDV, bez nabavke dobio "Serdar-Cop" iz Kucure. Poslove vredne skoro milion dinara dali su firmi "N&S Bakt" iz Novog Sada za dezinfekciju kontejnera, kao i firmama "N-Copy" i "Positive" iz Novog Sada za nabavku štampača i tonera, vredne 915.696 dinara bez PDV.
 
Pojedini zaposleni nezakonito su dobili uvećanja na plate na osnovu minulog rada koji nije bio pravilno obračunat, a na taj način je nezakonito potrošeno najmanje 7,6 miliona dinara. Inače, u "Komunalcu" ne postoji kolektivni ugovor u skladu sa zakonom, iako se preduzeće nekoliko puta obraćalo Opštini Vrbas i tražilo da se taj problem reši. Opština je, ipak, ćutala.
 
U preduzeću se zapošljava bez kontrole vrste stručne spreme, koja se ne spominje u važećoj sistematizaciji. To je dovelo i do toga da pojedini zaposleni ne ispunjavaju uslove za rad na svojim radnim mestima, dok određeni personalni dosijei zaposlenih ne sadrže ni dokaze o ispunjenosti uslova za rad na radnim mestima na kojima su raspoređeni.
 
Zanimljivo je da se u ugovorima o radu ne nalazi informacija o visini osnovne zarade radnika, što je nezakonito.
 
Revizor je ustanovio da obrazac obračuna i isplate zarade koji je preduzeće podnosilo na overu opštini Vrbas u toku 2019. godine u pojedinim mesecima ne sadrži datum overe, a čime se potvrđuje da je ovaj list overen pre obračuna i isplate zarada. Čak ni svi podaci u tim obračunima nisu tačni - ne poklapa se broj zaposlenih sa isplaćenim zaradama i sistematizacijom.
 
Dežurstva su posebna priča u "Komunalcu", pa su tako pojedinci bez pravnog osnova, na osnovu obračuna dežurstava u 2019. zaradili dodatni novac. Na primer, rukovodilac jedinice "Čistoća" u preduzeću vodio se da je u 2019. godini stalno bio na dežurstvu - uvek je morao da bude u pripravnosti da reaguje, a na osnovu pojedinačnih rešenja direktora je svakog meseca dobijao 8.000 dodatak na platu. Rešenja o dežurstvu radila su se retroaktivno - ovog meseca za prethodni, pa čak i tokom godišnjeg odmora, kad rukovodilac nije ni radio. Takođe, oni koji su radili u zimskoj službi dobijali su naknadu za intervencije koje su bile više od predviđenog za to (više od 1.000 dinara dnevno).
 
Godišnji odmor u "Komunalcu" deli se krajnje ležerno. DRI je ustanovila da neki zaposleni čak nisu ni prijavljivali preduzeću da idu na godišnji odmor, neki su javljali istog dana kad odlaze (zakonski rok je 15 dana ranije), a direktor je pojedinima odobrenja davao usmeno. U onim retkim primercima rešenja za godišnji odmor nije stajalo do kada je zaposleni na odmoru.
 
Firma je koristila softver za obračun zarada, a koji nije svima isto računao prosečnu zaradu za prethodnu godinu, što je dalje vodilo do problema prilikom obračuna naknade za godišnji odmor, plaćeno odsustvo i slično. 
 
U "Komunalcu" nisu postojale odluke o upućivanju zaposlenih na službeno putovanje, niti su se izdavali putni nalozi. Samim tim, revizor nije mogao da utvrdi koliko su osnovane isplate dnevnica, zašto je neko putovao, recimo, avionom u Tursku o trošku poreskih obveznika. Preduzeće je za jednog zaposlenog isplaćivalo troškove službenog putovanja, ali za korišćenje sopstvenog automobila - gde su prilikom obračuna uzeti u obzir i kilometri pređeni za vreme vikenda, neradnih dana, za vreme državnih praznika i godišnjeg odmora. Takođe, ista osoba uredno je svakog meseca dobijala uplatu za dolazak i odlazak na posao.
 
Preduzeće nije poštovalo zakon ni kad je reč o maksimalnom broju zaposlenih koji je mogao da radi u firmi pa je tako, a na konto privremeno povećanog obima posla, angažovalo ljude na ugovorima o delu i privremeno-povremenim poslovima daleko iznad dozvoljenog zakonskog broja. Pojedini zaposleni na PPP tretirani su kao zaposleni u redovnom radnom odnosu, pa su im isplaćene pozajmice za nabavku ogreva, hrane, bele tehnike, auto delova...
 
Utvrđeno je i da su pojedini angažovani na istim poslovima imali različite plate, a nisu čak ni radili puno radno vreme koje je ugovoreno.
 
U nabavkama koje je "Komunalac" sprovodio tokom 2018. i 2019. godine, često je postavljao dodatne uslove u vidu kapaciteta, kadra i specifikacija ili vrlo kratak rok isporuke, što je dovodilo ponuđače u neravnopravan položaj. Kad su skapali poslove, u ugovorima se ponekad nalazila cena koja nije odgovarala ponuđenoj. Često se dešavalo da se nabavke ne pojave na Portalu javnih nabavki ili se pojave sa velikim zakašnjenjem, utvrdio je revizor.
 
Revizor je utvrdio da je "Komunalac" putem tendera naručivao neka dobra koja potom nije ni tražio da mu se dostave, ili su putem nabavki dobijali i dobra koja nisu bila predmet tendera.
 
"Komunalac" je, nakon ovih brojnih upozorenja Državne revizorske institucije, učinio nekoliko koraka kojim je situacija stavljena u zakonski tok. Tako su od avgusta ove godine uredili isplate zarada na način da sada postoji pisani dokaz da je predaja obrasca za obračun i isplatu plata urađena pre same isplate, a uredili su i softver za obračun minulog rada u skladu sa zakonom. 
 
Uredili su i isplate na osnovu godišnjih odmora i plaćenog odsustva, tako da sad postoji polazna osnovica za obračun naknada zarade kod svih zaposlenih.
 
Celokupan izveštaj o reviziji u JKP "Komunalac" Vrbas nalazi se OVDE.
  • Neko

    06.12.2020 06:01
    Nezavisna
    DRI svira kako vetar duva. O njihivoj "nezavisnosti" bi se moglo polemisati. Imaju odredjeni broj primedbi koje moraju da nadju da bi opravdali svoje postojanje i toboze nezavisnost. Sta hoce vide, sta nece ne vide. Ne zameraju se rukovodstvu naravno vec sednu za vrat nekom levom jadniku iz administracije. Za istu stvar u dve-tri firme imaju razlicit stav, jezivo profesionalno.
  • Za@ne brinite ljudi

    04.12.2020 23:11
    Prilicno sam siguran da si ovako hvalio i proslog direktora,pa sad ti se verovatno drma neka foteljica pa moras unapred da hvalis i novog.Pa on je direktor,njega treba da slusaju,a on da da saslusa i donosi odluke,ne da mu poltroncici serviraju price i lazi o radnicima i hvalospeve o svom radu.
  • Ne brinite ljudi

    04.12.2020 22:06
    U vodama
    Konačno smo dobili direktora koji zna šta hoce , šta i koga da sluša i kako treba da se radi.
    I brze nego što mislite napravice red.
    I brze nego što mislite nestace oni što kamen na drugog bacaju.
    Samo gledajte!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.