Dostupni linkovi

Stanovnici Kruše kod Prizrena protestuju zbog smanjenja kazne Tasiću


Posmtrni ostaci 46 Albanaca ubijenih u Maloj Kruši 1999.
Posmtrni ostaci 46 Albanaca ubijenih u Maloj Kruši 1999.

Članovi porodica ubijenih i nestalih lica iz Velike i Male Kruše kod Prizrena te stanovnici okolnih sela, protestovali su u četvrtak ispred Palate pravde u Prištini jer je Darku Tasiću ublažena kazna za ratne zločine na Kosovu.

Apelacioni sud na Kosovu saopštio je u utorak da je delimično odobrio žalbu optuženog Darka Tasića, povodom presude Osnovnog suda u Prizrenu od 22. juna 2020. godine, prema kojoj je osuđen na 22 godine zatvora zbog optužbi za ratne zločine protiv albanskog civilnog stanovništva.

U odluci Apelacionog suda se navodi da je preliminarna odluka suda u Prizrenu promenjena samo u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog dela i odluke o kazni.
Kao rezultat toga, Tasićeva kazna je preinačena sa 22 na 11 godina zatvora.

Na protestu je istaknuto da je ublažavanje kazne neprihvatljiv i uvredljiv postupak pravosudnog sistema.

Špresa Šehu (Shpresa Shehu), predstavnica sela Mala Kruša, poručuje da su zabrinuti zbog odluke suda.

"Učinjena je najveća nepravda ublažavanjem kazne za zločinca Darka Tasića. Ogorčeni smo, zabrinuti smo i uznemireni. Nije dobio zasluženu kaznu za zločine koje je počinio u našem selu i drugim okolnim selima“, rekla je ona.

Pojedini organizatori protesta su na sastanku sa predstavnicima Apelacionog suda, od kojih očekuju obrazloženje za smanjenje kazne Tasiću.

Apelacioni sud je u međuvremenu razjasnio situaciju u slučaju Darka Tasića.

Zločini koji se optuženom stavljaju na tetret počinjeni su kada je na snazi bio krivični zakon Jugoslavije a prema kom je, za dela koja se Tasiću stavljaju na teret, maksimalna kazna do 20 godina zatvora.

Na osnovu Ustava Kosova, sprovodi se zakon koji je povoljniji za optuženog.

„U ovom slučaju prvostepeni sud izrekao je kaznu preko maksimalne kazne predviđene zakonom, dok s druge strane tužilaštvo nema ustavno ili zakonsko pravo da nekoga tereti po najnepovoljnijem zakonu za njega,“ navodi se u saopštenju suda.

U izdržavanje kazne će biti uključeno i vreme koje je proveo u pritvoru. Darko Tasić je uhapšen i pritvoren 2017. godine.

Tasić je 22. juna ove godine proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. godine u selu Mala Kruša kod Prizrena. Tasiću se na teret stavlja skrnavljenje posmrtnih ostataka neidentifikovanih osoba, njihovo spaljivanje i bacanje u reku Drim.

Takođe, Tasić je proglašen krivim po optužnici da je u martu 1999. godine u Maloj Kruši, kao pripadnik rezervnih snaga policije Savezne Republike Jugoslavije, u saizvršilaštvu sa drugim licima a čiji identitet nije mogao da se utvrdi, učestvovao u oduzimanju imovine, pljački, nezakonitom i namernom uništavanju imovine (paljenje kuća).

Darko Tasić se izjasnio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret i branio se ćutanjem.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, na Kosovu je tokom sukoba 1998-99 godine ubijeno više od 13.500 ljudi.

XS
SM
MD
LG