Hrvatska: Broj obolelih se utrostručio 1Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas na sednici Vlade da je u Hrvatskoj 4.534 novozaraženih osoba, a da su pre sednice Vlade održane konsultacije s predsednikom Evropskog saveta o pripremama za iduću nedelju, jer je glavna tema zajednička borba protiv kovida-19 u zimskom razdoblju i distribucija vakcine.

Plenković j rekao da se založio za sveevropski pristup kada vakcina bude odobrena, prenela je Hrvatska televizija. Vidimo, nažalost, da epidemija korona virusa ne jenjava.

U Hrvatskoj se broj zaraženih utrostručio, rekao je. Broj je ponovno značanije narastao u dve poslednje nedelje novembra.

Nažalost danas imamo novi rekord, 4.534 novozaražene osobe, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je ukazao na povećanje broja zaraženih za još devet odsto tokom poslednjih sedam dana, pa je opterećenje na bolnice i dalje veliko. Istakao je kako to znači i velik broj teško obolelih i preminulih i, apelujući d ase gtrađani pridržavaju mera, naveo da je danass u Hrvatskoj čak 58.000 osoba u samoizolaciji.

Bolesnima želim brz oporavak.

Zatvaranje objekata bile su nužne mere u ovim okolnostima, nije bila namera ograničavanje slobode. Ostavimo druženja za bolje vreme, nemojmo dopustiti da nas razdoblje decembra dovede u situaciju daljeg širenja zaraze.

Držite se mera, nošenja maske, distance, pranja ruku, provetravanja, kako bismo spasili živote, poručio je predsednik Vlade Hrvatske.

Plenković je rekao da odobrenje Fajzerove vakcine očekuje do kraja godine, a vakcinisaće se prioritetnim redosledom i vakcina će biti besplatna.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da dnevno komuniciraju s ustanovama u Zagrebu i proveravaju kapacitete za hitne slučajeve.

Poručio je da će se razmotriti predlog odluke o oslobađanju obaveze plaćanja zakupnine i naknade za korišćenje poslovnih prostora u vlasništvu Hrvatske za zakupce i korisnike kojima je obustavljen rad na osnovu Odluke Štaba civilne zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari