03. decembar  2020. 12.08  | Izvor: FoNet

O vojnoj neutralnosti, granicama Srbije i može li se doći na vlast - a ne biti za EU

BEOGRAD -

Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Nebojša Vuković izjavio je danas kako nije siguran da su SAD i neke zapadne zemlje definitivno zadovoljne sadašnjim granicama Srbije, i to ne samo kad je Kosovo u pitanju, nego bi da podstaknu i neke druge delove zemlje da se otcepe.

Vuković je, na tribini "Perspektive srpske neutralnosti", rekao da članstvo u NATO garantuje teritorijalni integritet zemalja, a da nije siguran da je proces rasparčavanja Srbije završen i koliko su na Zapadu zadovoljni njenim sadašnjim granicama.

Pokretanje diskusija o članstvu u NATO su, smatra Vuković, samo priče za medije.

nacionalni, dan, jedinstva, slobode, i, nacionalne, zastave, zastava, srbije, srbija, praznik

On je ocenio da, sa geostrateškog i vojnostrateškog aspekta, ulazak Srbije, kao i Bosne i Hercegovine u NATO nema veliki značaj, jer se Alijansa već toliko proširila na Istok da može i bez njih, pogotovo što se radi o zemljama koje nemaju izlaz na more.

Načelnik Centra za evroatlantske studije Instituta za međunarodnu politiku i privredu Vladimir Trapara ukazao je da je, "nažalost, veliki upliv Zapada na spoljnu i unutrašnju politiku Srbije", zbog toga što je zemlja na proklamovanom "evropskom putu".

Ko nije za Evropsku uniju ne može da dođe na vlast, istakao je Trapara, podsećajući na primer Vojislava Koštunice, koji je kao premijer bio u početku na tom evropskom putu, pa je, kada je promenio stav, "po hitnom postupku izgubio vlast".

Prema njegovom mišljenju, zbog promena u američkoj administraciji, može doći i do slabljenja pritiska na Srbiju, a time se otvara i mogućnost da se preispita državna politika - da li nastaviti sa vojnom neutralnošću ili da se zemlja okrene ka Rusiji, što zavisi od političke odluke.

Ali nisam siguran da bi Rusija to htela, zaključio je Trapara.

Docent banjalučkog Fakulteta političkih nauka Željko Budimir naglasio je da je vojna neutralnost Republike Srpske (RS) vezana uz neutralnost Srbije, pa da zato, u određenom trenutku, Beograd može biti, zbog Kosova, sredstvo pritiska na RS i da je to realna mogućnost.

Imam ličnu bojazan da može da se desi da pritisak na Beograd bude jak. A ulazak u NATO je najveća pretnja opstanku RS, naveo je Budimir.