Nemački institut: Preterana euforija oko vakcine protiv korone, vakcinacija će potrajati

Stručnjaci nemačkog državnog Epidemiološkog instituta "Robert Koh" upozorili su danas na preteranu euforiju zbog vakcine protiv virusa korona, navodeći da bi zbog raznih provera koje su neophodne vakcinacija mogla potrajati i duže od godinu dana.
Nemački institut: Preterana euforija oko vakcine protiv korone, vakcinacija će potrajati
Foto: Pixabay
"Trebaće nam vremena za precizniju analizu studija o puštanju vakcina u promet i tek nakon toga ćemo dati svoje mišljenje, a zatim će uslediti isporuka vakcine", rekao je u razgovoru za dnevnik "Rajniše Post" Tomas Mertens, predsednik Stalne komisije za vakcinaciju pri Institutu "Robert Koh".
 
On je ukazao na to da ni nadležna ustanova u SAD još nije dala dozvolu za isporuku, iako su mnogo ranije započeli proveru.
 
Predsednik komisije koja u Nemačkoj daje preporuku za vakcine je naglasio da će vakcinacija građana Nemačke potrajati možda i celu sledeću godinu.
 
"Vakcinaciju ne možemo obaviti za godinu dana: ako dnevno, pet ili šest dana nedeljno vakcionišemo 150.000 do 200.000 građana, naravno uz uslov da nam na raspolaganju stoje vakcine, dolazimo do zaključka da nam je za 15 miliona građana potrebno 100 dana", rekao je Mertens.
 
Poslednja ispitivanja pokazuju da je nešto iznad 50 odsto od 83 miliona građana Nemačke spremno da primi vakcinu protiv Covida19.
 
Nemačka se žuri da pripremi centre za vakcinaciju širom zemlje kako bi ona mogla da počne čim vakcina bude odobrena u Evropi.
 
Kancelarka Angela Merkel izjavila je da 60 do 70 odsto stanovništva treba da postigne imunitet na Covid19 vakcinacijom ili tako što bi se zarazili, te da bi tek tada vlada mogla postepeno da ukine mere poput one o zabrani privatnih okupljanja.
 
Ranije je saopšteno da vakcinacija u Nemačkoj neće biti obavezna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.