Svijet

Pentagon odobrio planove za povlačenje trupa iz Avganistana

Pentagon odobrio planove za povlačenje trupa iz Avganistana
Foto: Pxhere / Ilustracija | Pentagon odobrio planove za povlačenje trupa iz Avganistana

Pentagon je odobrio planove za povlačenje trupa iz Avganistana koje će i dalje zadržati dvije veće baze u zemlji, potvrdio je komandant Generalštaba američke vojske general Mark Majli.

Komandant Generalštaba američke vojske je saopštio da će pored dvije veće baze SAD sačuvati i nekoliko satelitskih baza. On, međutim, nije precizirao koje će baze biti zatvorene, prenosi Reuters.

Majli je takođe rekao da će američka vojska nastaviti svoje dvije osnovne misije - da pruža pomoć avganistanskim bezbjednosnim snagama koje se bore protiv talibana i da sprovodi protivterorističke operacije protiv militanata Islamske države i Al Kaide.

General je odbio da spekuliše o odlukama koje bi novoizabrani predsjednik SAD mogao da donese.

"Sve što bude uslijedilo nakon toga biće odluka nove administracije", rekao je Majli.

Američki predsjednik Donald Tramp je prošlog mjeseca donio odluku da broj trupa u Avganistanu bude smanjen sa oko 4.500 na 2.500 do 15. januara naredne godine.

Vlada Avganistana i predstavnici pokreta talibana postigli su danas preliminarni dogovor da se nastave mirovni pregovori, što je prvi dokument koji su dvije sukobljene strane potpisale od izbijanja građanskog rata prije 19 godina.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije