Foto: Reuters
Foto: Reuters

Žiru odigrao meč za pamćenje i rasturio Sevilju za prvo mesto

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.12.20. | 23:01

Kad ga krene, Žiru može rivala da nadmudri kako god želi - levom ili desnom nogom, glavom...

Kritikovali su ga da u repezentaciji ne daje golove, a on je svetski prvak! Nisu mu dali da igra i degradirali su ga u trećeg špica Čelsija, ali mu isto tako nisu dali ni da ode.

Večeras je dobio pravu šansu od Frenka Lamparda i pokazao je da je strašan špic. U direktnom duelu za prvo mesto u grupi E Čelsi je plesom Olivijea Žirua na stadionu Ramon Sančez Pishuan savladao Sevilju (4:0) i obezbedio mesto među nosiocima u žerbu za osminu finala Lige šampiona.

Izabrane vesti

Sevilja i Čelsi duel 5. kola grupne faze Lige šampiona dočekali su sa već overenim kartama za mesta među 16 najboljih klubova Starog kontinenta, ali daleko od toga da je španskom i engleskom predstavniku nedostajalo motiva na međusobnom megdanu. Ipak, rival sa više inspiracije bio je Čelsi, zapravo klub sa Ostrva bio je tim koji je u svojim redovima imao razgoropađenog Olivijea Žirua čije će majstorije defanzivci Sevilje sanjati noćima.

Mesecimna unazad Žiru je kuburio sa formom, šansu je dobijao samo na kašičicu, a i kad je ulazio u igru nije uspevao da iskoristi priliku i vrati se u golgetersku seriju u kojoj je bio tokom završnice prethodne sezone. Ipak, pogotkom u sudijskoj nadoknadi, u rodnoj Francuskoj, na gostovanju Renu iskusni golgeter je izrastao u junaka Čelsija, doneo je pobedu vrednu proleća u eliti i napravio idealnu uvertitu u briljantno veče osam dana kasnije. Frenk Lampard posle duela sa Renom nije imao kud, morao je da Žirua uvrsti u startere protiv Sevilje, verovatno ni sam ne očekujući da će iskusni napadač upravo u Španiji pružiti partiju karijere.

Košmari za domaćina počeli su u 8. minutu. Kai Haverc je sjajno proigrao Žirua, Francuz je u prodoru na desnom boku naglo promenio pravac, prebacio loptu na levu nogu istovremeno izbacivši Dijega Karlosa iz ravnoteže i potom rutinski poslao loptu u dalji ugao.

Rano vođstvo samo je nagovestilo debakl koji je usledio u nastavku, a sjajno golgetersko veče Žiru je nastavio u 54. minutu. Mateo Kovačić je guruo loptu u prostor, a centarfor Čelsija je pored Serđija Gomesa sa lakoćom plasirao loptu iznad golmana Sevilje u mrežu.

Napadač londonskog kluba u završnici susreta se u potpunosti razgoropadio i golom u 74. minutu stigao je do het-trika kojim je postao najstariji fudbaler u Ligi šampiona kojem je to pošlo od ruke. Do treće recke Žiru je stigao glavom prosledivši izvanredan centaršut Ngolo Kantea sa desnog boka iza leđa Vakasa.

Šlag na torti predstavljao je penal koji je Francuz iznudio u 83. minutu primoravši Gomeza da ga zaustavi faulom, a potom je, uprkos nepisanom pravilu, uzeo loptu i zakucao poslednji ekser u kovčeg rivala, jer večeras jedina pravila koja su važila u Sevilji pisao je upravo centarfor Čelsija.

Domaćinu je posle ubedljivog poraza ostalo da žali za dve situacije iz prvog poluvremena u kojima je VAR analizom arbitar Soareš Dijaz odlučio da ne pokaže na belu tačku. Prvi put Portugalac je imao dilemu u 20. minutu kad je lopta zakačila Pulišića po ruci, dok se druga sporna situacija dogodila u 37. minutu, kad je Kovačić napravio prekršaj, ispostavilo se na ivici šesnaesterca.

Možda bi šamar Plavaca izostao i da je Gudelj početkom drugog dela igre gađao nešto niže umesto što je loptu sa 16 metara poslao tik preko prečke, ali jednostavno, Sevilja protiv Žirua u modu prave zveri nije mogla ništa.

Daleko od toga da su gosti uspeli da realizuju baš sve šanse koje su imali, a najbolje među neiskorišćenim imali su Pulišić u 6. minutu na dodavanje Aspilikuete, i Maunt u 69. minutu. Obe pretnje osujetio je golman gostiju.


LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO

Sreda

GRUPA E

Krasnodar - Ren 1:0 (0:0)

/Berg 70/

Sevilja - Čelsi 0:4 (0:1)

/Žiru 8, 54, 74, 83 pen/



tagovi

Olivije Žiru

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara