Svijet

Izraelski poslanici napravili korak ka raspisivanju novih izbora

Izraelski poslanici napravili korak ka raspisivanju novih izbora
Foto: Tanjug/AP | Izraelski poslanici napravili korak ka raspisivanju novih izbora

JERUSALIM - Poslanici u Izraelu donijeli su prelimarni prijedlog o raspuštanju parlamenta koji bi, ukoliko bi bio usvojen, doveo do raspisivanja novih izbora, četvrtih po redu u posljednje dvije godine.

Izglasani prijedlog otvara put okončanju koalicije između premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Benija Ganca, zbog čega bi početkom sljedeće godine mogli da budu održani novi izbori, piše AP.

Prijedlog će se naći pred odborom prije nego poslanici donesu konačnu odluku, moguće u toku sljedeće nedjelje, a Ganc i Netanjahu bi u međuvremenu trebalo da nastave s pregovorima u posljednjem pokušaju da očuvaju koaliciju.

Poslanici u Izraelu donijeli su preliminarni prijedlog o raspuštanju parlamenta samo sedam mjeseci od dolaska nove koalicije na vlast i tri održana izbora u tek nešto preko godinu dana. Koalicioni partneri Benjamin Netanjahu i Beni Ganc rekli su da žele da uspostave nacionalno jedinstvo u trenutku borbe protiv pandemije, ali su konflikti između dva rivala od tada bivali sve veći.

Gancova stranka Plavo i bijelo optužila je premijera da stavlja svoje lične interese ispred interesa građana zemlje.

Netanjahu je optužen za korupciju, a Ganc tvrdi da premijer ometa rad Vlade, uključujući usvajanje budžeta, s nadom da bi mogao da zaustavi ili poništi proces koji se vodi protiv njega. Ministar odbrane i drugi premijerovi kritičari smatraju da se Netanjahu nada da će sljedeće godine biti formiran parlament koji bi mu bio naklonjeniji i koji bi mu dao imunitet od krivičnog gonjenja.

Vlada još uvijek nije usvojila budžet za 2020. godinu zbog dubokih podjela unutar koalicije, a ovakva situacija dovela je do znatnih poteškoća za građane Izraela u trenutku kada se procjenjuje da je nezaposlenost zbog pandemije premašila 20 odsto.

Ukoliko budžet ne bude usvojen do 23. decembra, izraelski zakon predviđa automatsko raspuštanje parlamenta i održavanje izbora tri mjeseca kasnije.

Koalicioni dogovor predviđa da će Netanjahu biti na funkciji premijera do novembra 2021. godine, kada će se mijenjati sa Gancom tokom narednih 18 mjeseci. Jedini način na koji premijer može da se povuče iz dogovora je da budžet ne bude usvojen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije