Dostupni linkovi

SAD će zadržati dvije baze u Afganistanu nakon smanjenja broja vojnika na 2.500


Američki vojnici u Afganistanu (fotoarhiv)
Američki vojnici u Afganistanu (fotoarhiv)

Pentagon je odobrio planove povlačenja vojske u Afganistanu koji će i dalje zadržati dvije veće baze u zemlji dok službenici izvršavaju naredbe predsjednika Donalda Trumpa da se do 15. siječnja smanji nivo vojnih postrojbi na 2.500, rekao je najviši američki general u srijedu (2. prosinca).

Trumpova postizborna odluka prošlog mjeseca da smanji gotovo polovicu od oko 4.500 vojnika koji se trenutno nalaze u Afganistanu uslijedila je prije nego što su vojni čelnici mogli smisliti planove za izvršavanje povlačenja postrojbi, ostavljajući mnoga pitanja bez odgovora o budućoj američkoj vojnoj misiji u toj azijskoj zemlji nakon što Trump napusti dužnost 20. siječnja, piše Reuters.

Vojni general Mark Milley ponudio je prve detalje o povlačenju na događaju koji je organizirao think tank Instituta Brookings.

Rekao je da će dvije veće američke baze biti zadržane i "nekoliko satelitskih baza".

General Milley je istakao i da će američka vojska nastaviti dvije temeljne misije: pružanje pomoći afganistanskim snagama sigurnosti koje su u sukobu s talibanskim pobunjenicima i provođenje protuterorističkih operacija protiv militanata takozvane Islamske države i Al Qaede.

Međutim, Milley nije otkrio koje će baze u Afganistanu biti zatvorene, niti je rekao što će se desiti kada Sjedinjene Države povuku 2.000 vojnika iz te zemlje.

Odbio je nagađati o tome što bi mogao odlučiti novoizabrani američki predsjednik Joe Biden.

"Što će uslijediti nakon toga, ovisit će o novoj upravi", rekao je Milley.

Dok se Sjedinjene Države pripremaju za povlačenje dodatnih vojnika, afganistanska vlada i predstavnici talibana uz potporu SAD-a postigli su u srijedu preliminarni dogovor za nastavak mirovnih pregovora.

To je bio njihov prvi pisani sporazum u 19 godina rata za koji je Milley rekla da je dugo bio u zastoju, a nijedna strana nije uspjela poraziti drugu na bojnom polju.

Milley je rekao i da su Sjedinjene Države "postigle nekakav uspjeh" u Afganistanu.

Naglasio je važnost mirovnih pregovora, iako je priznao da je sama ideja o sjedenju za stolom s predstavnicima talibana bila "odurna" za neke ljude.

"Ali to je najčešći način na koji pobune završavaju putem nagodbe o pregovorima o podjeli vlasti", rekao je.

Talibani su s vlasti svrgnuti 2001. godine, jer su odbili predati osnivača Al Qaede Osamu bin Ladena, arhitekte napada na Sjedinjene Države 11. rujna.

Vlada koju podržava SAD od tada drži vlast u Afganistanu, iako talibani imaju kontrolu nad širokim područjima zemlje.

XS
SM
MD
LG