Svijet

Interpol: Moguće aktiviranje kriminalnih grupa nakon pojave vakcina

Interpol: Moguće aktiviranje kriminalnih grupa nakon pojave vakcina
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Interpol upozorio: Moguće aktiviranje kriminalnih grupa nakon pojave vakcina

LION - Međunarodna policijska organizacija Interpol pozvala je zemlje članice da koordinišu napore usljed mogućeg aktiviranja kriminalnih grupa u vezi s pojavom vakcina protiv virusa korona, saopšteno je iz te organizacije.

U saopštenju se navodi da će potreba za koordinacijom službi za sprovođenje zakona i zdravstvenih regulatornih tijela igrati ključnu ulogu u osiguravanju zaštite bezbjednosti pojedinaca i zdravlja zajednica.

Iz Interpola ističu da će biti ključno da se osigura bezbjednost lanaca snabdijevanja i da se otkriju ilegalne internet stranice koje prodaju lažne proizvode, usljed približavanja izbora vakcina protiv virusa korona i njihove distribucije na tržištu.

"Dok se vlasti zemalja spremaju za upotrebu vakcina, kriminalne organizacije planiraju da se uključe u lance snabdijevanja i da ih ometaju", upozorio je generalni sekretar Interpola Jurgen Stok.

Prema riječima generalnog sekretara, organizovane kriminalne grupe mogle bi da iskoriste lažne internet stranice i prodaju neodobrene lijekove i falsifikovanu opremu za testiranje na kovid-19.

Stok je izjavio da je ključno da se službe za sprovođenje zakona što bolje pripreme za širenje svih vrsta kriminalnih aktivnosti povezanih s vakcinom protiv kovida-19, javio je TASS.

Interpol je u avgustu upozorio na novi talas kibernetičkog kriminala nakon pojave prve vakcine protiv kovida-19.

Organizacija smatra da je moguća nova pojava kibernetičkih prijetnji povezanih s medicinskim proizvodima.

Prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), trenutno se u svijetu razvija 170 vakcina protiv virusa korona.

Rusija je 11. avgusta postala prva zemlja u svijetu koja je registrovala vakcinu protiv kovida-19 pod nazivom "Sputnjik pet".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije