MINISTAR RUŽIĆ GOST USIJANJA DANA Situacija u školama nije alarmantna, zaražen mali deo učenika i nastavnika (KURIR TELEVIZIJA)
Foto: Kurir

korona i obrazovanje

MINISTAR RUŽIĆ GOST USIJANJA DANA Situacija u školama nije alarmantna, zaražen mali deo učenika i nastavnika (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Dva meseca nakon što su osnovci i srednjoškolci seli u školske klupe sa izmenjenim načinom rada, odnosno kombinovanom online i redovnom nastavom, situacija se ponovo promenila.

Osnovci od 5. do 8. razreda prešli su potpuno na online kao i svi srednjoškolci. Kakva je realna situacija u školama po broju zaraženih učenika i nastavnika?

Zašto jesenji raspust nije iskorišćen da se tada pređe na online nastavu? Gost "Usijanja dana" u 19.30 je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

foto: Kurir

- Jesenji raspust je praktično produžen za dva dana, i to ne za sve, to je bila preliminarna mera koja je dala rezultate. Posle je zbog opšte situacije, u obliku svih mera je doneta uredba o onlajn nastavi za starije razrede osnovih škola i svih srednjoškolaca. Ovo je samo deo slamanja epidemije.

- Stanje u obrazovanju nije alarmantno, pre svega za malu decu u vrtićima, tamo je 127 zaražene dece i to je 0,6 posto u Srbiji. Zaposlenih zaraženih je 4,5 posto. U osnovim školama zaražene dece je 0.4 posto, a 3.7 posto nastavnika. U srednjim školama 0,75 posto je zaraženo. Sistem funkciiniše zahvaljujući disciplini nastavnika i poštovanju mera dece. Da se ne bi pogoršalo usvojene su mere onlajn nastave.

foto: Kurir

- Svako društvo se nalazi u izazovu u kom mora da nađe rešenje. Borimo se za živote ljudi. SZO je preporučila da se nastava održi što duže. A onlajn model će biti primenjivan i kasnije,u slučaju da se ukaže potreba. Građani moraju da imaju visoku svest o zajedničkom interesu. Studentski domovi neće biti zatvarani.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track