Razgradnja države koja tlači građane 1ilustracija Foto: pixabay / jackmac34

Ne želim da umanjim značaj ovih protesta, jer su naterali režim da još više otkrije svoje pravo lice, ali mislim da Vučić može da ispuni sve ove zahteve odmah, ne čekajući 17. april.

Sa fikusima u Narodnoj skupštini i onima u Vladi, njemu nije teško da postavi nekog novog Bujoševića i Stefanovića, neke nove članove REM-a i RIK-a, neku novu Maju Gojković, možda još i gore od ovih, a da ove sadašnje, poput Gašića i sličnih, „obešteti“ nekom novom visokom funkcijom u njegovom sistemu, te da sređivanje biračkih spiskova i poništavanje „onih“ doktorata prepusti nekim kukavičkim komisijama.

Za razliku od ovih zahteva, njemu bi bilo mnogo teže da ispuni zahtev da se objave svi ugovori sa arapskim i drugim stranim firmama, zatim spisak svih onih koji su uzimali kredite, a nisu ih vratili, kao i imena onih ministara koji su predlagali državne garancije za te kredite, pa se danas parama građana spasavaju opljačkane državne banke ili se one jednostavno puštaju niz vodu; zatim zahtev da se objavi spisak svih onih koji su uzeli novac iz NIP-a, spisak onih koji su dobili subvencije, spisak svih onih koji koriste državne objekte, spisak svih onih koji ne plaćaju poreze, doprinose, struju, vodu, gas.

Razume se, najteže bi mu bilo da ispuni zahtev da da ostavku na mesto premijera i predsednika i da raspiše nove izbore, a da se pre toga srede birački spiskovi, izmeni izborni sistem, donese nov zakon o finansiranju stranaka i nov zakon o medijima.

Ipak, glavna stvar mora da bude smanjivanje uticaja političkih stranaka, pošto su gotovo sve one oligarhijske ili liderske.

Kao što je nekada Savez komunista bio alfa i omega celog političkog i društvenog sistema, tako su posle uvođenja višestranačja (1990) stranke odgovorne za stanje u kome se nalazi naše društvo, jer su one kandidovale i birale sa svojih lista poslanike, zatim stvarale razne koalicione vlade i razmeštale svoje članove po institucijama sistema, od saveta mesnih zajednica do ministarskih položaja.

A stanje u društvu je više nego loše, jer od pet ljudi jedan radi, a četvorica smišljaju načine kako da mu uzmu plodove rada.

Tako, danas oko milion i dvesta hiljada penzionera, raznih vrsta i sumnjivog statusa, ali sa manje od 25 hiljada dinara, plus većina od sedamsto hiljada onih što po četvoro njih sedi na jednoj stolici po ustanovama i preduzećima javnog sektora, glasaju za očuvanje postojećeg stanja, odnosno za Vučića, prvi radi preživljavanja ili očuvanja sumnjivog statusa, drugi radi slatkog parazitiranja.

Jedan od načina smanjivanja uticaja stranaka jeste uvođenje većinskog izbornog sistema sa dva kruga i 250 izbornih jedinica i direktan izbor predsednika opština i gradonačelnika, što bi dovelo do srazmerne teritorijalne zastupljenosti i jačanja uticaja građana i njihovih udruženja, te do promene odnosa između zakonodavne i izvršne vlasti u smislu formiranja vlade odgovorne skupštini, uz jačanje nezavisnih regulatornih i kontrolnih tela, poput Revizorske komisije, Zaštitnika građana, Agencije za borbu protiv korupcije i sličnih kontrolnih tela.

Ali, glavni rezultat tih promena treba da bude razgradnja države kao organizovane i naoružane manjine koja tlači i teroriše svoje građane i uspostavljanje države koja bi bila servis građana, kadra da garantuje ličnu i imovinsku bezbednost svojih građana i obezbedi normalne uslove privređivanja, obrazovanja, lečenja i bavljenja sportom i kulturom.

Na taj način, Srbija bi prestala da bude raj za sve vrste kriminalaca, a pakao za sve one koji hoće da žive od svog tekućeg ili minulog rada.

Autor je profesor iz Paraćina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari