Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 2. 12. 2020.

| Društvo

Tiodorović kaže korona retka kod dece mlađe od 10 godina, u Nišu njih 32 pozitivno u poslednjih 9 dana

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
škola deca red Čegar
Za devet dana kod 32 dece do 10 godina potvrđen virus; foto: JV/G. B.

Kao jedan od medicinskih razloga zašto mlađi osnovci nisu prešli na onlajn nastavu epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović navodi da deca do 10 godina nemaju dovoljno receptora koji je neophodan da se virus veže za ćeliju. Da ipak ima dece ovog uzrasta kojima je kovid potvrđen, govore podaci niškog Doma zdravlja - u prošlih 9 dana bilo ih je 32.

Iz Doma zdravlja navode da je u pedijatrijskoj kovid ambulanti za nešto više od nedelju dana pregledano je 331 dete, a ispostavilo se da je njih 68 pozitivno na koronu.

U poslednjih devet radnih dana, kako navodi pomoćnica direktora Doma zdravlja Danijela Nešić urađena su 180 antigenska testa, od kojih je 59 pozitivnih, a od tog broja je 29 dece koja imaju do 10 godina.

Ukupno pozitivne dece 68 – do 10 godina 32 – navodi Nešićeva.

Iako ima pozitivnih i među mlađim osnovcima, za ovu kategoriju đaka ne važi odluka da nastavu prate od kuće. Gostujući na RTS-u Tiodorović je naveo zbog čega su mlađi osnovci izuzeti, te da je jedan od razloga što kod njih nije dovoljno izražen receptor ACE2.

On je neophodan da bi se virus vezao za ćeliju, da li je to pluća ili nekom drugom sistemu nije bitno. Dakle, vrlo važna činjenica koja nas je dakle dovela u situaciju da možemo ovako odlučivati, a takvu istu preporuku je Svetska zdravstvena organizacija dala, da deca treba da idu u školu, i da dakle do tog uzrasta ne postoji takva opasnost – poručio je Tiodorović.

Dodao je da su razlozi i pedagoški, sociološki, kao i psihološki, te da je veoma važno da u tom periodu života do 10 godina pohađaju nastavu, ali i da postoje izuzeci.

Ona deca koja od astme na primer ili imaju česta zapaljenja pluća mogu biti u problemu ... sva ostala deca ne. To je i stav pedijatara, znači nismo takav predlog zasnivali na nečemu da bi neko trebalo da čuva decu i ja sam protiv toga da to bude obrazloženje zašto nam rade učitelji – navodi Tiodorović.

Podsetimo, neki roditelji u Nišu su odlučili da ne šalju svoju decu u školu iz predostrožnosti, ali žele i da, kako su naveli, zaštite učitelje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    14:53 // 3. 12. 2020.

    Šta ga briga - dali su mu "30 srebrenjaka" i orden ,po mom mišljenju - obezvredjen, od "Grobara" pa naovamo ! Skroz !

  • ne li ti reko

    10:10 // 3. 12. 2020.

    Nazovi stručnjak, penzioner, član KŠ i član još neke organizacije, stručnjak je samo za dozvole za uvoz vakcina. Teško zemlji gde se penzioneri pitaju za struku, umesto da vodaju unučiće, oni vodaju narod za nos.

  • Dragan

    08:32 // 3. 12. 2020.

    Kako verovati nekom ko kao stručnjak tu skoro izjavi da se ovaj virus pevanjem prostire 7-8 metara??! Vrlo sumnjive aktivnosti ovog nosioca ordena koji je bio pred hapšenjem sa svojim pasazerom za štetnu vakcinu protiv svinjskog gripa 2008/9?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: