Kako zatvaranje evropskih skijališta može biti dobra prilika za BiH?

Prvi put se događa da brojni skijaši iz Francuske, Italije i Austrije rezervišu smeštaj na Jahorini, koja će ove godine imati više poseta nego lani.

Region

Izvor: Poslovni.hr, klix.ba

Utorak, 01.12.2020.

09:25

Kako zatvaranje evropskih skijališta može biti dobra prilika za BiH?
Foto: Depositphotos, jag_cz

Nemačka traži da alpske zemlje ne otvaraju svoja skijališta kako bi borba protiv pandemije koronavirusa bila delotvornija, no čini se da će dogovor s Austrijom biti teško postići, izjavila je prošle nedelje kancelarka Angela Merkel.

“Pokušaćemo na evropskom nivou doći do saglasja o zatvaranju svih skijališta”, najavila je kancelarka u nemačkom parlamentu, dodavši da, s obzirom na otpor Austrije, to možda neće biti moguće.

Francuska, Italija, Slovenija, Nemačka i Austrija na početku zime odlučile su skijališta ostaviti zatvorena, u nadi da će se otvoriti na vrhuncu sezone, ako se širenje zaraze smanji. Ali mere zatvaranja u Austriji ukidaju se 7. decembra i još se ne zna šta će to značiti za austrijski skijaški sektor. Finska, u kojoj su većina skijaša domaći ljudi, jednako se protivi zatvaranju, a Švajcarska, koja nije članica EU, već je otvorila svoja skijališta, piše Poslovni dnevnik.

Međutim, Bosna i Hercegovina u zatvaranju skijališta u Evropskoj uniji vidi svoju priliku. Ako evropska skijališta ostanu zatvorena, skijaški centri u Bosni i Hercegovini nadaju se dolasku skijaša iz zemalja regije i šire. Ipak, mere suzbijanja pandemije znatno će uticati na rad staza i žičara, saznaje Kliks (Klix) iz ski-centara.

Dezinfekcija za pet sekundi

Najintenzivnije pripreme obavio je Olimpijski centar Jahorina. Uz apel skijašima da ski-karte kupuju putem interneta i tako izbegnu gužve na prodajnim mestima, Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina, objašnjava kako je zamišljena zimska sezona.

"Poštovaće se fizički razmak, dezinfikovaćemo žičare, imaćemo tri punkta za dezinfekciju i laboratoriju za testiranje. Medicinsko osoblje laboratorija Centralmed na poziv će dolaziti na bilo koju lokaciju na planini i obaviti testiranje 24 sata pre povratka skijaša u matičnu zemlju, a test će važiti 48 sati od dana izdavanja. Kabinu gondole, koja inače prima 10 osoba, ograničili smo na četiri. Naručili smo uređaj koji dezinfikuje celu kabinu za pet sekundi. Imamo kapacitet za prevoz 17.000 skijaša, ali zbog zdravstvenih mera gondola je redukovana na 1.500. Za žičare ostaje kapacitet od 15.500 skijaša na sat”, rekao je Ljevnaić.

Prema njegovim rečima, prvi put se događa da brojni skijaši iz Francuske, Italije i Austrije rezervišu mesta na Jahorini. Prema dosadašnjim informacijama, Jahorina će ove godine imati više rezervacija nego lani.

"“Radimo zajedno s hotelijerima i niko neće podizati cene, čak ih je većina hotela spustila. Veliko je zanimanje jer su se ljudi pomirili s tim da neće ići u Francusku, Italiju ili Austriju", objašnjava Ljevnaić.

Ograničeni zabranom kretanja

Pripreme za zimsku sezonu završio je i Ski-centar Ravna planina.

"Naš centar spreman je da radi prema predloženim merama zaštite. Skijaši će biti dužni držati razmak od najmanje dva metra, nositi zaštitne maske i rukavice, dok će najveći broj skijaša u jednoj kabini biti ograničen na četiri”, rekli su iz Ski-centra Ravna planina. Kompanija Vlašić ski, koje upravlja skijalištem na Vlašiću, u saradnji s firmom Ozon iz Travnika, takođe je obavila sve pripreme za ovogodišnju skijašku sezonu.

Ipak, Vlašić se najviše priprema za domaće goste.

"Dosad smo imali veliki broj gostiju iz Slovenije i Hrvatske, ali i drugih evropskih zemalja", kažu oni.

Međutim, zbog zabrane kretanja ove godine na Vlašiću očekuju se pretežno domaći gosti ili gosti iz zemalja u kojima nisu na snazi restriktivne mere. Skijanje na Vlašiću, kako odatle poručuju, odvijaće se prema propisima i merama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Uz BiH, savremena skijališta u regioni imaju Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, te valja očekivati da će i te zemlje primiti deo evropskih skijaša koji neće moći na odmor u Italiju, Francusku, Nemačku ili Sloveniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: