Dostupni linkovi

Izraelski zastupnici usvojili preliminarni prijedlog za raspuštanje parlamenta


Sjednica izraelskog parlamenta Knesseta, fotoarhiv
Sjednica izraelskog parlamenta Knesseta, fotoarhiv

Izraelski zastupnici su danas (2. decembar) usvojili preliminarni prijedlog za raspuštanje parlamenta, što bi moglo dovesti do četvrtih izbora u Izraelu za manje od dvije godine.

Za raspuštanje Knesseta glasao je 61 zastupnik, uključujući članove vladajuće partije centra Plavo i bijelo Bennyja Gantza (Beni Ganc), a 54 je bilo protiv.

Glasanje je uslijedilo svega sedam mjeseci nakon što je formirana koalicijska vlada narodnog jedinstva, premijera Benjamina Netanyahua (Netanjahu) i Gantza, njegovog dugogodišnjeg protivnika, radi borbe protiv korona virusa.

Netanyahuov konzervativni Likud i Gantzova stranka stalno su se sukobljavali od formiranja vlade.

Gantz, ministar odbrane, u utorak (1. decembar) je najavio da će njegova stranka glasati za raspuštanje parlamenta i optužio Netanyahua da je stalno obmanjivao javnost radi vlastitih političkih interesa.

Prijedlog za raspuštanje Knesseta treba odobriti parlamentarni odbor, a zastupnici bi potom ponovo glasali o tome, možda već sljedeće sedmice.

Očekuje se da će Netanyahu i Gantz do tada nastaviti pregovore u pokušaju da sačuvaju koaliciju.

Netanyahuu se sudi po nizu optužbi za korupciju, a Gantz ga optužuje da je ometao rad vlade, uključujući usvajanje budžeta, u nadi da će tako utjecati na odugovlačenje sudskih procesa protiv njega.

Za raspuštanje parlamenta glasao je i lider izraelske opozicije Yair Lapid (Jair), iz partije centra Ima budućnosti (Ješ atid).

On je optužio vladu da je loše odgovorila na zdravstvenu krizu i njene ekonomske posljedice, navodeći da svi građani "osjećaju da su izgubili kontrolu nad svojim životima".

Vlada Izraela još nije usvojila budžet za 2020. godinu, zbog dubokih podjela nastalih dogovorom o podjeli vlasti.

Neusvajanje budžeta dovelo je do velikih problema u vrijeme kada se procjenjuje da je nezaposlenost zbog pandemije veća od 20 posto.

Ako budžet ne bude usvojen do 23. decembra, automatski dolazi do raspuštanja Knesseta i do raspisivanja novih izbora.

Koalicijski sporazum predviđa da Netanyahu bude premijer do novembra 2021. godine, a da potom Gantz preuzme tu funkciju za narednih 18 mjeseci.

Jedini način da Netanyahu izbjegne taj dogovor jeste usvajanje budžeta.

Djeluje da je Gantz zaključio da su izbori neminovni i da smatra da je bolje se čim prije održe. On vjerovatno očekuje da će birači, ako izbori budu početkom sljedeće godine, kazniti Netanyahua zbog lošeg upravljanja pandemijom i zbog ekonomske krize, ocjenjuje AP.

S druge strane, Netanyahu bi imao koristi od odugovlačenja pregovora o budžetu i odlaganja izbora za kasniji period naredne godine, u nadi da će do tada stići cjepivo i da će početi oporavak ekonomije.

Oštra ograničenja sa zabranom kretanja uvedena su u Izraelu zbog pandemije u dva navrata od marta, a iako su mjere tek nedavno ukinute, dužnosnici upozoravaju da bi one uskoro mogle biti uvedene i treći put, uslijed sve većeg broja zaraženih.

XS
SM
MD
LG