Foto: Atlanta Tviter
Foto: Atlanta Tviter

Bogdan i Atlanta – do detalja

Vreme čitanja: 6min | sre. 02.12.20. | 16:03

Najnoviji podaci oko propalog prelaska u Milvoki i šta Bogdanovića čeka na novom zadatku

Najveći transfer ovog leta od srpskih košarkaša napravio je Bogdan Bogdanović.

Bio je na korak od Milvokija, ali je na kraju napustio Sakramento Kingse i prešao u Atlanta Hokse potpisavši četvorogodišnji ugovor vredan čak 72.000.000 dolara! Postepeno je rastao u Kingsima, prerastao je taj klub i sada je vreme da podigne lestvicu na viši nivo.

Izabrane vesti

Kako se Bogdan zapravo prešaltao sa Milvokija na Atlantu i šta ga čeka u novom klubu?

JANIS GA ZVAO, HOLIDEJ „SVE POKVARIO“

Zapravo, pojavile su se najnovije informacije oko, sada već čuvenog, propalog prelaska u Milvoki.

Novinar „The Athletic-a“ Sem Amik govorio je na ovu temu i izneo nove detalje.

Prvo: Janis Adetokunbo je jako želeo da Bogdan pređe u Bakse. Milvoki je zato iz sve snage probao da zadovolji želju svog superstara koji inače može da potpiše supermaks produžetak ugovora. Čak su se Bogdanović i Janis, navodno, čuli na dnevnoj bazi i razgovarali o budućoj mogućoj saradnji.

Drugo: deluje da je ceo posao pokvario trejd Baksa koji su poslali Erika Bledsoa, Džordža Hila i pikove za Džrua Holideja iz Nju Orleansa. I to se nije dopalo Bogdanoviću.

Treće: pored toga kako bi se Holidejovim dolaskom promenila eventualna Bogdanovićeva uloga u Baksima, promenili su se i novčani uslovi. Sem Amik ističe da ne zna tačne brojke, ali da je taj trejd Holideja uticao na ponudu ka Bogdanoviću koji zapravo nijednog momenta nije dao pristanak Baksima. Razgovora sa Janisom jeste bilo, Grk je jako želeo da Bogdan dođe u Milvoki. Čak je Bogdan razgovarao i sa Džordžom Hilom (znaju se iz Sakramenta) koji je zvao Bogdana da dođe u Milvoki pre nego što se dogodio trejd za Holideja, a onda je i sam Hil napustio tim. Pa se kod Bogdana stvorio osećaj: "Čekaj minut, čoveče. Mislio sam da dolazim da igram sa tobom. Šta se to događa?", ispričao je Amik.

Znači, dolazak Holideja limitirao je novac, a promenio bi i Bogdanovićevu ulogu u Milvokiju. Pored Adetokunba, Krisa Midltona i Holideja, možda bi Baksi osećali da Bogdanović treba da prihvati manju ulogu u timu. To, verovatno, nije želeo da prihvati i na kraju je završio u Atlanti. Čini se da tu Baksi nisu odigrali do kraja fer, pa je Bogdan okrenuo kurs ka Jastrebovima.

Atlanta je ponudila 72.000.000 dolara za četiri godine, Sakramento je imao šansu da to izjednači i zadrži Bogdanovića, ali to Kingsi nisu učinili posle 48 sati razmišljanja. Nisu to uradili zbog finansijskog aspekta, želeli su da zadrže fleksibilnost za naredne godine, sačuvali su oko 40.000.000 dolara i imaće šansu da pruže prostor drugim bekovima u timu.

I tako je Atlanta dobila Bogdana, a Bogdan Atlantu.

ČIME BOGDAN MOŽE DA POMOGNE ATLANTI?

Atlanta je izabrala Bogdana iz jednog prostog razloga: zbog šuta.

Prošle sezone Hoksi su bili najgori šuterski tim u ligi kada su pokušaji za tri poena u pitanju! A gde ćete bolje pojačanje u tom smeru nego da dovedete Bogdana u svoj tim. Mada, utisak je da i on može bolje od prošlosezonskih 7,2 odsto za tri poena.

Ali ti procenti su impresivniji kada se zna volumen tih pokušaja. Šutirao je 7,2 puta sa distance u proseku, a to je više od svakog igrača Atlante koji se ne zove Tre Jang. Još je impresivnije to što je ulazio sa klupe u većini slučajeva, a startovao je na 28 od 61 utakmice na kojoj je igrao.

Često je šutirao van balansa, posle blokova i driblinga, pa je i to malo uticalo da procenat za tri ne bude veći. Pokazao je u Sakramentu da može i da kreira, da koristi dobro raspon ruku i da zna i da dodeli dobre asistencije kada je to potrebno sa mesta "sekundarnog pleja".

"Gledam na celu priču i vidim Hokse koji su zaista superagresivni na tržištu. Sviđa mi se šta rade. Trude se da izgrade kulturu. Nisu bili dobar tim prošle godine, ali sada dovode igrače koji su provereni. Bogdanović je dokazan igrač, pokazao je da može da igra i videćemo šta može da uradi sada u većoj ulozi u odnosu na dosadašnju. Gledajući roster Atlante, zaista mi se dopada. Mislim da imaju problema na poziciji četiri. Van toga, mislim da su mladi i da imaju ´dužinu´", reko je Čening Fraj komentarišući prelazak Bogdanovića u redove Jastrebova.

Zanimljivo je da je Bogdan vrlo retko uzimao šuteve sa poludistance, već je većinu akcija završavao ili šutem za tri poena ili na obruču U odbrani bi mogao da bude bolji, ima jednu ukradenu loptu u proseku u poslednje dve sezone, ali tu ima prostora za napredak. Kao i da dodatno unapredi telo.

Procene su da većinu od tih 18.000.000 dolara prosečno godišnje, ako ne i sve, Atlanta Bogdanu daje zbog njegovog moćnog napada. Kao i da će on uz Janga biti paklen tandem na niskim pozicijama Atlante.

"Bogdan ima odličan osećaj za igru i očekujemo od njega da bude odličan odabir za nas sa svojim napadačkim arsenalom koji je na vrhunskom nivou. A ima i iskustvo i čvrstinu. Nije tajna da je naša meta ovog prelaznog roka bilo pojačavanje na mestu šutera. Sa Bogdanom koji će biti deo naše grupe, osećamo da je to sada deo koji će biti naša snaga", rekao je GM Atlante, Travis Šlenk.

Kao najveća Bogdanova snaga u NBA ističe se njegova mogućnost da pogodi iz situacija "catch and shoot". Cena mu raste zbog mogućnosti da sam iskreira poziciju za sebe, ali i za druge, te da bi tu mogao malo da skine, uz Ronda, jedan deo odgovornosti sa Janga. Takođe, jedan je od bekova sa najboljim procentom pogođenih šuteva iz reketa.

KAKAV GA TIM ČEKA?

Atlanta je imala veoma aktivan prelazni rok. Onjeka Oknogvu je stigao sa drafta sa šeste pozicije, Toni Snel preko trejda, a Ražon Rondo (dve godine, 15.000.000), Danilo Galinari, Solomon Hil, Kris Dan i Bogdan Bogdanović preko "free angency-a".

Hoksi su u ovom prelaznom roku napravili zanimljiv miks koji se jako dopao navijačima. Može se reći da su upali u neku vrstu ekstaze zbog svega što se događa oko Atlante. I sve ukazuje na to da će ovo biti zabavna sezona Atlante izgrađena oko najveće zvezde, Trea Janga.

Jang je prošle sezone davao 29,6 poena i imao 9,3 asistencije, ali nije blistao u defanzivi. Ideja Hoksa je da sa Bogdanovićem učine Janga efektivnijim, te da Atlanta dobije sa Bogijem još jednog kvalitetnog šutera. Tako su Hoksi napravili nastavak velikog ribildinga koji je krenuo 2017. godine.

Ovako je sve prokomentarisao Adrijan Vojnarovski, čuveni novinar ESPN-a.

"Generalni menadžer Hoksa Travis Šlenk mudro se kockao i preplatio tržišnu vrednost Bogdanovića. Tako se dovode igrači koji su ograničeni slobodni agenti. Sada se Bogdan pridružio Galinariju kao centralna figura ovog prelaznog roka Atlante i promenjen je izgled rostera koji se gradi oko Trea Janga", napisao je Vojnarovski.

Procene su da je Atlanta napravila zanimljiv miks iskusnih i talentovanih igrača. Recimo, Jang i Galinari bi mogli da budu jedan od najboljih pik en pop tandema u ligi, jer je poznato koliko Galinari može da doprinese u napadu. Jang i Kolins že činiti odličan pik en rol duo. Bogdanović donosi šut spolja, a to bi trebalo da čini i Kevin Huerter.

Na sve to, Rondo donosi svoje plejmejkerske sposobnosti, a znamo da je on majstor pik en rola. Dan bi trebalo da pruži dosta u odbrani. Nikako ne treba zaboraviti ni Klinta Kapelu kome se predviđa da će uz ovako koncipiran tim lako dolaziti do dabl-dablova.

Na kraju, utisak američke javnosti je da će malo ko doneti ovom timu i pomoći Jangu kao što je to naš Bogdanović. Dobiće srpski košarkaš verovatno šansu da bude starter, došao je u ambiciozni projekat Atlante koja je napravila ekipu za plej-of.

Celokupan, pretežno mlad tim vodiće sa klupe Lojd Pirs kome je Atlanta prvi samostalni posao kao glavnom treneru.

Na papiru gledano – mnogo je tu potencijala. I za Atlantu i za Bogdana u novom timu. Imaće šansu da bude prva postava i da juri plej-of. Da se dokaže na još većem nivou.

ATLANTIN ROSTER ZA SLEDEĆU SEZONU:

Plejmejkeri: Tre Jang, Kris Dan, Ražon Rondo

Bekovi: Bogdan Bogdanović, Kevin Huerter

Krila: Danilo Galinari, Deandre Hanter, Kem Rediš

Krilni centri: Džon Kolis, Solomon Hil

Centri: Klint Kapela, Onjeka Okongvu


tagovi

Bogdan BogdanovićTre Jang

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara