02. decembar  2020. 14.35  →  21.23 | Izvor: Tanjug, RTS

Fajzer danas predaje dokumentaciju za vakcinu srpskom ALIMS-u

BEOGRAD -

Kompanije Fajzer i Biontek, koje su proizvele vakcinu protiv virusa korona, danas predaju dokumentaciju srpskoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za njeno registrovanje u Srbiji, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednice vlade Srbije.

Prema rečima ššefa vladine Kancelarije za medije Mladena Basića, to je juče dogovoreno na sastanku koji su predstavnici Fajzera imali sa predsednicom vlade Anom Brnabić i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanija "Fajzer" i "Biontek" jutros je odobrila Velika Britanija, prva u svetu, i najavila da će one moći da se koriste od početka naredne nedelje.

Direktorka Batuta Verica Jovanović rekla je ranije za Tanjug da je veoma značajno što je tu vakcinu odobrila Velika Britanija, jer je, kako ističe, reč o zemlji u kojoj postoji jak zdravstveni sistem, ali i jak regulatorni sistem kada je u pitanju odobravanje lekova i medicinskih sredstava.

Ona je navela da britansko regulatorno telo za lekove i medicinska sredstva posebno vodi računa o bezbednosti, kvalitetu i efikasnosti lekova, vakcina i drugih medicinskih sredstava kada je u pitanju zdravlje stanovništva.

Od posebnog je značaja to što će imunizacija u Velikoj Britaniji krenuti već naredne nedelje, jer se brzo mogu videti njihova iskustva sa vakcinom, zaključila je Jovanović.

Direktorka Odeljenja za zdravstvo EIB: "Fajzer-Biontek" vakcina testirana na 43.000 pacijenata

Direktorka Odeljenja za zdravstvo Evropske investicione banke Felistijas Ridl rekla je večeras da je "Fajzer-Biontek" vakcina protiv kovida testirana na 43.000 pacijenata što je, prema njenim saznanjima, među prvih deset najmasovnijih ispitivanja do sada.

Među desetak vakcina koje su u finalnoj fazi ispitivanja, tri čekaju odobrenje Evropske agencije za lekove, a na njihovom razvoju radile su inovativne kompanije, zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske investicione banke od 600 miliona evra.

Ridl je za RTS rekla da su izuzetno uzbuđeni zbog odličnih vesti, jer su kao EIB podržali inovativnu tehnologiju kao što je mRNK vakcina, koju koristi "Biontek", kao i nemačka kompanija "Kjurvak" i američka "Moderna".

"Naučni tim 'Bionteka' već je primenio tu tehnologiju u onkološkoj terapiji i brzo su došli do zaključka da bi ona mogla da funkcioniše i na vakcini protiv kovida 19", rekla je Ridl.

Ona napominje i da su podržali zdravstvene sisteme u nabavci zaštitne opreme, respiratora i kreveta za jedinice intenzivne nege. "Obezbedili smo brz pristup novcu ne samo državama već i privatnim kompanijama koje rade na naučnim istraživanjima", kazala je Ridl.

Navodi da za sredstva koja odobravaju garancije daje budžet Evropske unije, što apsolutno govori o važnosti javnih finansijskih institucija u ovako teškim vremenima.

Ona dodaje da su to nove oblasti kao što je slučaj s kovidom 19, gde praktično ničega nije bilo pre godinu dana.

Ona kaže da je EIB veoma aktivna na Zapadnom Balkanu i u Srbiji, posebno u zdravstvenom sektoru.

Na pitanje kakve su mogućnosti da neka srpska inovativna biotehnološka kompanija dobije od Evropske investicione banke povoljna sredstva za istraživanje, Ridl navodi da je EIB vrlo aktivna i važno je da podstakne inovativnu sredinu u Srbiji gde, kako kaže, ima veoma dobrih univerziteta, pa samim tim i mnogo ideja.

"U prošlosti smo podržavali naučnotehnološke parkove i mala i srednja preduzeća u dobijanju sredstava potrebnih za ekonomski rast. Osim toga, podržavamo i komercijalne banke da prebacuju zajmove malim i srednjim preduzećima", rekla je Ridl.

Tagovi
Srodne vesti