ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ: Za spoljnu politiku je ključna regionalna saradnja, a to se ne postiže proterivanjem ambasadora
Foto: Screenshot YT Skupština Crne Gore

DIREKTNO

ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ: Za spoljnu politiku je ključna regionalna saradnja, a to se ne postiže proterivanjem ambasadora

Crna Gora -

Mandatar za sastav crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, danas je u ekspozeu istakao da dobra regionalna saradnja treba da bude osnova spoljne politike, koja se, kako je rekao, ne postiže sitnim, diplomatskim prepucavanjima sa susednim zemljama, proterivanjem ambasadora i floskulama o liderstvu u regionu.

Dobra regionalna saradnja, kazao je Krivokapić u parlamentu, postiže se iskrenom željom za dijalog sa svima, bez mešanja u unutrašnje stvari onih drugih.

Kada, kako je naveo, shvatimo da države regiona, uprkos duhovima prošlosti i politikama podela, koji i dalje provejavaju u glavama pojedinih političara, nemaju nikog bližeg do jedne druge.

Nova vlada će, poručo je, sebi u regionu stvoriti dobru zajednicu i biće istovremeno spremna za članstvo u Evropskoj uniji koja, po našem mišljenju, nema alternativu.

"Dobra regionalna saradnja treba da bude jedna od osnova crnogorske spoljne politike. Imajući u vidu da naša zemija nema snagu regionalne ill globalne sile - snagom 'dobrog primera' možemo je profilisati kao model demokratskih promena i pravne države u regionu, što će biti prepoznato kod evropskih i međunarodnih partnera.

U tom smislu, potrebno je nastaviti sa aktivnostima u okviru regionalnih organizacija I raditi na bližoj regionalnoj povezanosti u okviru "Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan", kako bi do kraja mandate EK, svi glavni gradovi regiona blli povezani autoputevima, naveo je, između ostalog, Krivokapić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track