');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

KRIVOKAPIĆEV EKSPOZE Budući premijer Crne Gore IMA TRI PRIORITETA, a evo šta je odgovorio na prozivke da mu je program SEMINARSKI RAD

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, koji danas u Skupštini Crne Gore obrazlaže ekspoze i predstavlja svoj kabinet, naveo je da će prioriteti nove vlade biti ekonomija, borba protiv Kovida-19 i istinska vladavina prava.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Krivokapić ekspoze 1 Foto: Screenshot / screenshot
Krivokapić ekspoze 1

On je poručio da će fokus, osim slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu borbi protiv naglih klimatskih promena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona, počevši od prioritetnih zakona o poreklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata.

Foto: Skupština Crne Gore / youtube

Principi nove vlade

Mandatar je rekao će nova vlada Crne Gore počivati na 13 principa

1. Građanin na prvom mestu

2. Mobilnost svih u državnoj upravi

3. Potpuna transparentnost

4. Nulta tolerancija na korupciju i mito

5. Usredsređenost na digitalnu transformaciju

6. Posvećenost državnih službenika i nameštenika postavljenim ciljevima i rezultatima u cilju popravljanja kvaliteta života građana

7. Orijentacija na rezultat

8. Stalno napredovanje

Pročitajte još

9. Donošenje odluka na bazi činjenica

10. Posvećenost i brže ispunjavanje zahteva za pristupanje Evropskoj uniji

11. Unapređenje i negovanje dobrosusedskih odnosa sa državama regiona i međunarodnom zajednicom;

12. Suštinska opredeljenost da Crna Gora postane ekološka država;

13. Socijalna inkluzija svih građana, kako bi svako bez obzira na etničku pripadnost, veru, pol i seksualnu orijentaciju ovu zemlju osećao kao svoju, jer mi druge nemamo.

Crna Gora kao Luksemburg

Krivokapić je istakao da bi voleo da Crna Gora za četiri godine bude slična Luksemburgu.

- Kako vidim Crnu Goru? Kada bih nas upoređivao sa drugim državama, voleo bih da za četiri godine učinimo Crnu Goru sličnom Luksemburgu, sa naglaskom na želji da svi budemo solidarniji i humaniji, da živimo u državi koja služi čoveku i u kojoj će čovek služiti njoj - rekao je mandatar.

"Brže ka EU, sporije od ovoga, teško da je moguće"

- Crna Gora je pregovore sa EU započela u junu 2012., dakle pre više od osam (8) godina. Tek nedavno je odlazeća Vlada otvorila i posLednje pregovaračko poglavije. Na žalost, samo tri poglavlja su do sada zatvorena i to mahom ona koja se zatvaraju po automatizmu. Ovo je najsporiji tempo pregovora koje je do sada vodila neka država - kandidat u istoriji Evropske unije - s izuzetkom posebnih slučajeva. Sporije od ovoga teško da je moguće - rekao je Krivokapić.

"Desila se sloboda"

- Tako je bivša vladajuća garnitura srastala sa državom više od tri decenije, razarajući je u ekonomskom i moralnom smislu, konstantno narušavajući standard života i dostojanstvo gradanina. Prividno je stvoren osećaj nepobjedivosti prethodnog režima i zato je istorijska pobeda na izborima 30. avgusta rasterala maglu i oslobodila svakog pojedinca. Stisak sistema nad narodom je prestao i od tog trenutka, kada je taj isti narod - a ne pojedinac - postao heroj, desila se sloboda - rekao je mandatar i dodao -

Foto: Skupština Crne Gore / youtube

- Sloboda se danas oseća u svakom kutku Crne Gore, iako se još izgovara tiho, naš narod ponovo veruje u bolje sjutra. Ovu iskru slobode moramo da sačuvamo kao iskru neugasivog delovanja, da je rasplamsamo i u potpunosti oslobodimo naš narod. Bezbedan i ekonomski nezavisan građanin koji živi od svog rada, slobodan je čovek - naveo je.

"Bivši režim nas uveo u svađe"

- Bivši režim, svojom nadmenom i netrpeljivom politikom, sveo je sve nas u prostor sudeljavanja, nepotrebnog nadgornjavanja i na kraju nas uveo u svađe i podele. Nama svima bilo je potrebno samo jedno - da živimo život dostojan čoveka. Naši građani traže sigurno i slobodno društvo, efikasno zdravstvo i kvalitetno obrazovanje. Oni žele da rade i žive od svoga rada, što je danas gotovo nemoguće - naglasio je on.

On je najavio i da će svi "diskriminacioni zakoni koji su kreirani s ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i verskih zajednica biti preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene".

- Poseban prioritet vlada će posvetiti izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći zakon donosi građanima i verskim zajednicama - rekao je Krivokapić.

Pročitajte još

On je rekao da će biti izvršena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora, donesena deklaracija o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotokovima, kao i izmjena Zakona o energetici.

Krivokapić je poručio da će se vlada zalagati za bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala.

Pre iznošenja programa nove vlade mandatar Zdravko Krivokapić je, na primedbu lidera PzP Nebojše Medojevića da predoženi program ne odgovara ni po formi, ni po suštini radu nove vlade, rekao da taj "program nije mogao da bude drugačiji".

- Oni koji nemaju podatke, nemaju pravo da se igraju podacima. Da li je ovo seminarski rad, to neka proceni neko drugi. Ovo je ono što se u ovom trenutku moglo uraditi - rekao je Krivokapić.

Foto: Skupština Crne Gore / youtube

Medojević je prethodno zatražio pauzu u radu radi sazivanja Kolegijuma Skupštine na kojem bi se razmatrao ekspoze mandatara Zdravka Krvokapića.

Rekao je i da ekspoze mandatara više liči na seminarski rad kakav je, kako je kazao, svojevremeno Svetozar Marović pisao o Kumrovcu, nego na program rada vlade.

Lider PzP je rekao da u ekspozeu nema nijedne reči o unutrašnjoj i spoljnoj političi koju vodi vlada.

Smatra da Krivokapić treba da dostavi ekspoze sa rokovima i troškovima.

Zahtev Medojevića nije prihvaćen, a Krivokapić je počeo da iznosi ekspoze.