Tržište

Pomoć nezaposlenima u SAD uskoro ističe, dogovora o novoj nema

Pomoć nezaposlenima u SAD uskoro ističe, dogovora o novoj nema
Foto: Ilustracija | Pomoć nezaposlenima u SAD uskoro ističe, dogovora o novoj nema

Lider većine u Senatu republikanaca Mič Mekonel izjavio je da ističe vrijeme za dogovor o novom paketu pomoći Amerikancima tokom pandemije.

Članovi Kongresa zasjedaće još nekoliko dana ove godine i pokušati da postignu dogovor o paketu pomoći poslije nekoliko mjeseci bezuspješnih pregovora, piše Glas Amerike.

Mekonel je rekao da je razgovarao sa sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom i Markom Medouzom, šefom kabineta aktuelnog predsjednika Donalda Trampa, kako bi utvrdili kakav bi zakonski predlog predsjednik Donald Tramp htio da potpiše.

Mekonel je dodao da bi novi paket pomoći Amerikancima trebalo da bude povezan sa usvajanjem predloga za finansiranje Vlade, 11. decembra.

Demokratski Predstavnički dom je u junu usvojio paket pomoći vrijedan 3.300 milijardi dolara, ali je Mekonel mjesecima tvrdio da je to previše novca za pomoć pogođenim pandemijom.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi poslali su novi predlog pomoći republikancima u Kongresu, ali nisu otkrili detalje, već samo da se nadaju da će Mekonel htjeti o tome da pregovara.

Pelosi je rekla da je razgovarala sa Mnučinom i da on razmatra taj predlog.

Dvostranačka grupa senatora je predložila novi paket pomoći od 908 milijardi dolara, kako bi zaštitila nezaposlene radnike u vreme kada se pandemija pogoršava i sve više ljudi ostaje bez posla.

Novi predlog je bliži sumi od 500 milijardi dolara, koliko traže republikanci, nego sumi od 2.200 milijardi, koliko traže demokrate.

Izabrani predsjednik Džo Bajden pozvao je da se poveća federalna pomoć nezaposlenima, ali nije izni o detalje.

Kongres ide na pauzu sredinom decembra, a nastaviće da radi 3. januara.

Ekonomisti upozoravaju na ozbiljnije probleme ako se nova pomoć ne odobri. Krajem godine ističe nekoliko programa pomoći koje trenutno prima 12 miliona Amerikanaca.

Moratorijum na izbacivanje iz stanova traje do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije