Dostupni linkovi

Dačić: Naredne sedmice dogovori o međustranačkom dijalogu


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se nakon rasprave o budžetu, koji je na dnevom redu skupštinske sednice iduće sedmice, čuti sa predstavnicima Evropskog parlametna (EP) povodom dijaloga vlasti i opozicije.

"Moramo da rešimo neka pitanja, u kom formatu će biti ti razgovori", rekao je 2. decembra Dačić za TV Hepi, navodeći da su on, kao predsednik Skupštine, i predstavnici EP koopredsedavajući tog dijaloga.

On je naveo da se mora videti ko će predstavljati EP, koje su teme razgovora, i ko će se pozivati na dijalog, jer su sada neke stranke van parlamenta, i napomenuo da “sigurno ne može da se razgovara o formiranju neke prelazne vlade".

Kako je rekao, prvo će obaviti razgovore sa tadašnjom predsednicom Skupštine Majom Gojković i Dejvidom Mekalisterom kao predstavnikom EP, koji su u ranijem periodu komunicirali vezano za pitanja međustranačkog dijaloga.

Prethodno je Ivica Dačić na sednici srpskog parlamenta 24. novembra naveo da će međustranački dijalog biti nastavljen sledeće godine kada se budu stekli uslovi za to.

Dačić je tako odgovorio na pitanje poslanika Socijalističke partije Srbije Đorđa Milićevića koji se osvrnuo na prošlogodišnji dijalog vlasti i opozicije na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN), rekavši da takve razgovore treba voditi u Skupštini.

Milićević je pitao da li vladajuća većina sada ima obavezu da razgovara i sa vanparlamentarnim strankama i kojim, kao i da li je Evropski parlament tražio neki rok za takav dijalog.

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju, rekao je 9. novembra za Radio Slobodna Evropa da još čeka poziv predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića za nastavak dijaloga vlasti i opozicije.

Poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, poslali su krajem oktobra pisma Dačiću u kojima su izrazili nadu da će se s njim uskoro sastati, kako bi razgovarali o narednim koracima i ponovnom pokretanju međustranačkog dijaloga između vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Dačić, koji je i lider Socijalističke partije Srbije (SPS), koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), poručio je 4. novembra, tokom Kolegijuma sa potpredsednicima Parlamentai šefovima poslaničkih grupa da to nije hitno pošto su vanredni parlamentarni izbori najavljeni za dve godine.

XS
SM
MD
LG