Krov nad glavom: Pritisak javnosti je jedino što nas štiti od talasa iseljenja usred pandemije

Združena akcija "Krov nad glavom" zahteva da se stavi moratorijum na prinudna iseljenja tokom trajanja pandemije virusa korona i ocenjuje da su solidarnost i javnost najjače oružje u borbi protiv progona slabih i nezaštićenih.
Krov nad glavom: Pritisak javnosti je jedino što nas štiti od talasa iseljenja usred pandemije
Foto: 021 (ilustracija)
Izvršiteljka Mirjana Dimitrijević je juče odustala od najavljenog iseljenja porodice Vuksanović u Beogradu i odložila ga za mart sledeće godine, zbog pandemije virusa korona. 
 
"Združena akcija 'Krov nad glavom' se od jula 2017. godine angažovala na solidarnoj podršci porodici Vuksanović, a slučaj je s vremenom pobudio veliko interesovanje medija i organizacija za ljudska prava, koje su sa pažnjom pratile da li će se sprovesti iseljenje koje je bilo najavljeno za juče u 12h, uprkos merama zaštite od pandemije", saopštavaju iz Združene akcije. 
 
Iako niko od članova porodice Vuksanović nije zaražen, izvršiteljka je sat vremena uoči najavljenog iseljenja odlučila da uopšte ne izađe na teren i da odloži iseljenje do marta, zbog opšte eskalacije pandemije, navodi se u saopštenju ove organizacije.
 
"Istovremeno, juče oko 11h u beogradskoj opštini Čukarica drugi izvršitelj je pokušao da sprovede iseljenje porodice čiji je član oboleo od Covida19. Izvršitelj je izašao na teren u pratnji policije i drugih službi i pomoćnika. Odustali su tek nakon što im je obolela osoba pokazala test sa pozitivnim nalazom. Na odlasku su rekli da će doći ponovo za dve nedelje, kada oboleli bude ozdravio. Da oboleli juče nije imao dokaz da je pozitivan na Covid19, on i njegova porodica bi sada bili na ulici", kažu u ovoj organizaciji.
 
Ocenjuju da je razlika između porodice Vuksanović i porodice sa Čukarice u tome što je slučaj Vuksanovića poznat javnosti, "dok je izvršitelj koji postupa u slučaju porodice sa Čukarice juče mislio da ga niko ne gleda, i da je porodica prepuštena njemu na milost i nemilost, van pažnje javnosti". 
 
Sa druge strane, smatraju, izvršiteljka Mirjana Dimitrijević juče nije pokazala dobru volju i humanost, nego "strah od suda javnosti". 
 
"Ovo je još jedan rečit dokaz da su solidarnost i javnost naše najjače oružje u borbi protiv progona slabih i nezaštićenih", zaključuje ZA.
 
Združena akcija zahteva od Ministarstva pravde i Komore javnih izvršitelja da odmah stave moratorijum na prinudna iseljenja do okončanja pandemije Covida19.
  • Aleksandar popara

    03.12.2020 05:52
    Pravosnažna presuda
    Ovde se radi o zameni teza.
    Izvršenje se sprovodi na osnovu pravosnažne i izvršne presude.
    Izvršitelj ima zakonsku obavezu da sprovede izvršenje.
    Svako ometanje izvršenja predstavlja napad na sprovođenje pravde.
    Svim koji su na strani dužnika neka pomisle kako bi im bilo da neko zauzme njihov stan i da neće da izađe jer nema gde.
    Svi koji su na strani dužnika neka budu humani na svoj račun ( neka prime u svoj stan dužnika ) a ne na račun poverioca čije pravo je da ima svoju imovinu slobodnu od lica i stvari.

    Zaključak: kome je žao dužnika neka ga odmah primi u svoj stan. A ne da bude licemer i glumi humanost zadržavajući ga u stanu poverioca

    Advokat

  • Bravo

    02.12.2020 15:43
    Bravo
    Bravo omladino jedino ste vi svetlo u tunelu u ovoj smrdiji. Bravooooo
  • Boban

    02.12.2020 13:49
    Boban
    Apsolutni se slazem i treba sve namete stornirati koji dolaze na naplatu od strane drzave. Mnogi jedva prezivljavaju,ostali su bez egzistencije...mora pod hitno dase sve menja jer ovo vodi u socijalne nemire. Mnoge drzave su po hitnom postupku svoje gradjane oslobodili svega dok traje ova kovid kriza. A obzirom dasmo "prvi" u evropi kako prica AV to je nista za srbiju koja ima manje od sedam miliona stanovnika toje veci grad u evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.