Najnovije vesti
Vesti Svet
POOŠTRAVANJE ZA PRAZNIKE! Austrija uvodi nove mere koje će POGODITI I SRBE: Ko dođe kući za Novu Godinu i Božić, čeka ga KARANTIN U POVRATKU

POOŠTRAVANJE ZA PRAZNIKE! Austrija uvodi nove mere koje će POGODITI I SRBE: Ko dođe kući za Novu Godinu i Božić, čeka ga KARANTIN U POVRATKU

Austrija planira da tokom božićnih praznika na aerodromima i granicama uvede stroge mere koje će se odnositi na putovanja u visokorizične zemlje, piše "Kronen cajtung" pozivajući se na izvore iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Beč, Austrija Foto: shutterstock
Beč, Austrija

Prema pisanju medija, svi koji budu ušli u Austriju iz država koje imaju više od 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika na nedelju dana moraće u obavezni desetodnevni karantin. Mere će se time odnositi na putnike iz zemalja koje su označene kao rizična područja, posebno na Balkan i Tursku, ali i na Italiju i Nemačku.

10 dana karantina

Onaj ko bude rešio da i pored upozorenja otputuje u rizična područja, moraće da po povratku u Austriju provede 10 dana u karantinu.

Mere će, kako navodi austrijski list, biti na snazi do 10. januara i odnosiće se na sve zemlje koje imaju sedmodnevnu stopu u broju obolelih veću od 100 na 100.000 stanovnika.

Ova mera trebalo bi da stupi na snagu pred katolički Božić i da traje najmanje do 10. januara, ali list podseća da milioni hrišćana slave Božić 7. januara i da je prevashodni cilj uvođenja novih strožijih pravila na granicama sprečavanje izbijanja trećeg talasa pandemije korona virusa.

Karantin nije izgovor za nedolazak na posao

Ukazuje se da karantin za povratnike iz rizičnih regiona ne može biti opravdanje za nedolazak na posao posle isteka slobodnih dana, navodi bečki dnevnik "Kurir".

Kako dalje piše list "Kronen cajtung", mnoštvo migranata sa ovih prostora radi upravo u domovima za stare i bolnicama.

Pročitajte još

Time bi osobe koje se odluče da ipak putuju u domovinu morale da prilagode dužinu boravka slobodnim danima koje su dobili na poslu, ali uz uzimanje u obzir obaveznog desetodnevnog karantina, odnosno najmanje pet dana izolacije uz skupi PCR test koji bi morali da urade u Austriji.

Ukoliko ne budu mogli da se na vreme jave na posao prete im radno-pravne posledice.

Iz krugova vlade ističu da ta mera treba da spreči treći talas infekcije, odnosno krah zdravstvenog sistema Austrije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ukazuje da je Turska krajem novembra imala više od 31.000 novozaraženih, a Srbija više od 6.000, pri čemu je nedeljni broj po 100.000 stanovnika u Srbiji bio na 711.