01. decembar  2020. 20.16  | Izvor: Tanjug

Mekarti: Verujem u poboljšanje odnosa Srbije i Crne Gore

BEOGRAD -

Pol Mekarti, regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), izrazio je uverenje da će se odnosi između Crne Gore i Srbije poboljšati nakon što nova crnogorska vlada preuzme dužnost, ali će, dodaje, biti važno da Srbija poštuje suverenitet Crne Gore, što podrazumeva i prihvatanje njene prozapadne orijentacije.

U pisanim odgovorima na pitanja srpskog servisa Glasa Amerike, Mekarti je rekao da ga nije iznenadilo pogoršanje odnosa između dve zemlje posle odluke odlazeće crnogorske vlade da ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasi za "persona non grata" ili nepoželjnu osobu, uz obrazloženje da se mešao u unutrašnja pitanja Crne Gore.

zastava, srbija, crna, gora,

Odluku Podgorice da Božovića proglasi za nepoželjnu osobu Mekarti vidi kao "poslednji čin" odlazeće crnogorske vlade prema Beogradu.

"Mislim da su u DPS uvereni da je Beograd odgovoran za njihov poraz na izborima. Odnosi između Beograda i odlazeće vlade DPS dodatno su se pogoršali posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i zato nisam bio u potpunosti iznenađen ovim razvojem događaja", napisao je Mekarti.

On je izrazio nadu da će se nova crnogorska vlada pozabaviti "endemskom korupcijom", koja, kako je ocenio, podriva demokratski sistem te zemlje.