Dostupni linkovi

Pregovori s MMF o kreditnom zaduženju Bosne i Hercegovine


Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, arhivska fotografija
Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, arhivska fotografija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je u utorak putem video-linka sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martinom Petrijem o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama kao i o zaključivanju novog aranžmana sa ovom međunarodnom organizacijom.

Bosna i Hercegovina je izrazila namjeru da se kod MMF-a zaduži za 1,5 milijardu maraka ili oko 750 miliona eura.

„Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredjeljenje Vijeća ministara za rad sa MMF-om i za zaključivanje novog aranžmana kako bi se prevazišle posljedice izazvane pandemijom COVID-19, te ocijenio da postoji visok stepen saglasnosti o svim ključnim temama u odnosima sa MMF-om“, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Ranije danas, sa šefom misije MMF-a Martinom Petrijem razgovarao je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda. Razgovor se, kako je objavilo Ministarstvo finansija, uglavnom vodio o uslovima pod kojim bi se BiH kreditno zadužila.

Bevanda je naglasio da Ministarstvo na čijem je na čelu, ali i on osobno mogu ispoštovati predložene rokove i obveze iz domena svoga rada, a to je prvenstveno priprema budžeta institucija BiH za 2021. godinu.

„Ministar financija i trezora BiH podsjetio je da je Fiskalno vijeće već usvojilo Globalni fiskalni okvir kojim je određena granica za proračun institucija BiH u iznosu milijardu i 27 miliona konvertibilnih maraka (KM) što je povećanje za 31,1 milion u odnosu na ovu godinu“, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

S predstavnicima MMF-a razgovarao je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. On je prema saopštenju iz Biroa za odnose s javnošću Vade RS izrazio opredjeljenost ovog entiteta za novi finansijski aranžman te upoznao čelnike MMF sa aktivnostima Vlade na pripremi budžeta i programa reformi za narednu godinu.

Od previđenih 1,5 milijardi KM, 33 posto novca je namijenjeno RS-u, navodi se u saopštenju.

Bosna i Hercegovina je počela pregovore s čelnicima MMF-a o zaduženju za 1,5 milijardu maraka (750 miliona eura). Od ponedeljka, 30. novembra, pregovori se održavaju online, pojedinačno sa Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama - Federacije BiH i Republike Srpske.

Grupa ekonomista iz Bosne i Hercegovine saopštila je da je zabrinuta najavama vlasti u Bosni i Hercegovini za dobijanje novog kredita MMF-a u iznosu od 750 miliona eura.

U pismu koje su uputili MMF-u, kancelariji u Sarajevu 30. novembra, oni su naveli da se, iz dosadašnjeg iskustva u saradnji sa MMF-om "dobiveni novac usmjerava u tekuću budžetsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene i provedbe obećanih reformi".

Bosni i Hercegovini je MMF posljednji kredit, u iznosu od preko 330 miliona eura odobrio za pomoć u borbi protiv posljedica širenja zaraze korona virusom. Novac je u aprilu ove godine uplaćen na račun Centralne banke BiH, ali je zbog političkih nesuglasica oko raspodjele novca, na tom računu, neraspodijeljen, stajao oko dva mjeseca.

XS
SM
MD
LG