Mila Turajlić: Imam profesionalnu i etičku obavezu da reagujem 1Foto: Fonet/Matija Koković

„Od trenutka kada sam 19. novembra prihvatila da učestvujem u radu selekcione komisije, u tri navrata sam pisala svim članovima komisije i odgovornima u Filmskom centru Srbije da im skrenem pažnju na to da je od početka rada došlo do kršenja propisanog Pravilnika rada.

Na moje dopise nisu odgovorili ostali članovi, ni nadležni u FCS. Imala sam obavezu da o tome obavestim udruženja koja su me, shodno pravilniku, nominovala da učestvujem u radu Komisije“.

To kaže u svojoj pisanoj izjavi rediteljka Mila Turajlić, koja je tokom procesa izbora srpskog kandidata za Oskara napustila komisiju čija je bila članica na predlog Grupacije za kinematografiju.

Ona dodaje da kao član Američke filmske akademije učestvuje u glasanju za Oskara za najbolji strani film.

„Te sam smatrala da imam profesionalnu i etičku obavezu da reagujem kako bi predupredila mogućnost da treća lica dovedu u pitanje sam rad komisije. Nisam želela da snosim odgovornost za potencijalno osporavanje validnosti izbora nacionalnog kandidata, niti da daljim učešćem u radu komisije legitimišem nepravilnosti do kojih je došlo. U konsultaciji sa udruženjima došli smo do zaključka da je neophodno da insistiramo da pravilnik koji je FCS doneo bude sproveden dosledno. Budući da to nije urađeno, ja sam 26. novembra dala ostavku na članstvo u komisiji, precizno navodeći razloge i zamerke“, kaže Mila Turajlić.

Njenim istupanjem izborna komisija ostala je bez ijednog člana iz redova strukovnih udruženja, a na to podsećaju i članovi Udruženja filmskih producenata Srbije, Asocijacija filmskih reditelja Srbije i Udruženje DokSrbija u svom saopštenju.

Oni navode da su proceduru ovogodišnjeg izbora srpskog kandidata za nagradu Američke filmske akademije obeležili brojni propusti i neregularnosti, kao i kršenje Uputstva Filmskog centra Srbije.

„Imajući u vidu sve navedene propuste i prekršaje, smatramo da je izbor domaćeg kandidata za nagradu Oskar izgubio legitimitet“, pišu filmski radnici.

Oni dodaju i da strahuju da će srpski film zbog pomenutog niza neregularnosti biti izložen riziku da izgubi mogućnost učestvovanja u trci za nagradu Oskar.

„A dodatno je poražavajuće što ovakve nepravilnosti prate izbor filma sa tako velikom i značajnom temom za našu zemlju“, zaključuju filmski radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari