Srpske psovke u Etiopiji 1ilustracija Foto: pixabay / jackmac34

Pre godinu-dve, dok se moglo putovati, bio sam u Etiopiji i, željan da upoznam tu ogromnu i slavnu zemlju, išao sam na više izleta pa i na jezero Tana, čuveno po svojim manastirima ali i kao izvor Plavog Nila.

Od Bahir Dara do vodopada na ovoj reci ima petnaestak kilometara veoma truckavog puta, koji se savlada za jedan sat ali sve se to isplati zbog, za nas neobičnih, predela.

Na pešačkom delu obilaska naišao sam na Etiopljanina, koga sam uzeo za vodiča, što mi je donelo svojevrsno iznenađenje – kada je čuo da sam iz Srbije, odmah se setio jednog našeg čoveka iz Pančeva, zahvaljujući kome je njegova porodica živela nekoliko godina.

Čovek iz Pančeva je tamo dospeo kada je Energoprojekt gradio hidroelektranu Tis Abaj pa je angažovao lokalnu radnu snagu za fizičke poslove.

Etiopljanin je imao oko 40 godina i nije znao ni reč srpskog ali Pančevca nije mogao da zaboravi.

Ovih dana radoznalo sam pročitao putopisni tekst u Danasu „Etiopija: Tis Abay, vodopadi Plavog Nila“ jer je pisac „dopisnice“ prošao istim putem kao i ja i gledao istu prirodnu lepotu ali je imao nešto drugačiji doživljaj.

Tamo ga je tamo odmah zaskočila grupa derana, koji su pokušavali da mu prodaju šarene etiopske šalove i tkanine.

Piše dalje da ga je jedan od njih zapitao odakle je i kada je čuo odgovor, jasno i glasno je opsovao na čistom srpskom a onda i objasnio da su na izgradnji obližnje brane radili naši inženjeri, te da su ga oni naučili masnim srpskim „izrekama“.

To je razlog da autor teksta zaključi da je odavno „poznato da Srbi gde god odu, prvo nauče domaćine i druge strance našim bogatim i slikovitim psovkama.

Zašto je to jače od nas, nije do danas utvrđeno.“

Ima nešto, međutim, što je u celoj toj putopisnoj priči neuverljivo, jer je hidrocentrala Tis Abaj završena i puštena u rad pre dvadeset godina, pa najmlađi Etiopljanin, koji je mogao da uči psovke od naših inženjera ima bar 25 godina i ne bi mogao danas da liči na „derana“.

Ili nije deran ili nije učio psovke pre dvadeset godina od srpskih inženjera jer neće biti da se u Etiopiji srpske psovke prenose s kolena na koleno.

Otud se i ja pitam zašto je to – da sami o sebi izmišljamo ružne stvari – jače od nas.

I ne bi me iznenadilo da je autor svoj zaključak proširio, samo da je znao podatak, da je tim istim putem prošla šezdesetih godina prošlog veka i Jovanka Broz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari