Vlada Severne Makedonije predlaže da se krizno stanje produži do polovine 2021. 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vlada Severne Makedonije najavila je danas da će parlamentu predložiti da krizno stanje na teritotiriji cele zemlje produži do polovine 2021. godine.

Krizno stanje u trajanju od 30 dana vlada u Skoplju je proglasila 20. novembra „zbog zaštite javnog zdravlja u uslovima pandemije kovida 19 i sprečavanja širenja tog virisa“.

Kako se navodi u saopštenju sa 25. sednice, vlada je prihvatila predlog Upravljačkog komiteta za koordinaciju i upravljanje sistemom za upravljanje krizama da krizno stanje produži za šest meseci i utvrdila predlog te odluke koji će dostaviti Sobranju Severne Makedonije.

Prema Zakonu za upravljanje krizama, odluku o produžavanju kriznog stanja u trajanju dužem od 30 dana donosi parlament.

„Vlada je utvrdila predlog odluke za odobravanje produžavanja kriznog stanja na teritoriji cele Republike Severne Makdonije. Ovim predlogom odluke Sobranuju se predlaže da rok trajanja krizne situacije produži do 30. juna 2021“, navodi se u saopštenju.

Uvođenje kriznog stanja u novembru obrazloženo je time da to omogućava šire korišćenje armije kao i da vlada može po potrebi da preuzme upravljanje resursima lokalne samouprave i privatnim kompanijama, među kojima su bolnice i poliklinike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari