Slovenija proglasila Hezbolah terorističkom organizacijom 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Slovenija je proglasila ceo Hezbolah terorističkom organizacijom, pridruživši se tako mnogobrojnim evropskim zemljama koje odnedavno ne prave razliku između političkog i oružanog krila te libanske ekstremističke organizacije, javili su danas izraelski mediji.

U saopštenju Vlade Slovenije, prenosi Beta, navedeno je da će se ona od sada prema proiranskom Hezbolahu odnositi kao prema „zločinačkoj i terorističkoj organizaciji koja predstavlja pretnju za mir i bezbednost“.

„Aktivnosti Hezbolaha su isprepletane s organizovanim kriminalom i sprovođenjem terorističkih i paravojnih aktivnosti na globalnom nivou“, navedeno je u saopštenju vlade u Ljubljani.

Odluka je doneta posle preporuka stalne grupe za koordinaciju i restriktivne mere koju predvodi zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova, a koja je predstavila vladi izveštaj o aktivnostima i načinu rada Hezbolaha.

Podsetimo, na letošnjem sastanku u Beloj kući predstavnici Srbije i Kosova takođe su obećali da će Hezbolah označiti kao terorističku grupu.

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabi Aškenazi je zahvalio Ljubljani na tom potezu, rekavši da se Slovenija takvom odlukom pridružila nedavnim odlukama vlada u Evropi i Južnoj Americi, te da je Hezbolah organizacija koja „najpre i najviše nanosi štetu samim libanskim građanima i drži ih kao taoce da služe interesima Irana“.

On je pozvao i druge zemlje i Evropsku uniju da slede taj primer.

Sve donedavno većina evropskih zemalja je smatrala samo oružano krilo Hezbolaha terorističkom organizacijom, tvrdeći da je političko krilo sastavni deo libanske političke scene.

U proteklih godinu i po 16 zemalja, uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, Holandiju, Litvaniju, Estoniju, Gvatemalu, Honduras, Argentinu, Kolumbiju, objavilo je da smatraju čitavu tu organizaciju terorističkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari