Dostupni linkovi

Tegeltija podnio prijavu protiv zaposlenih u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH


Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija podnio je u utorak 1. decembra Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv NN lica "zaposlenih ili povezanih sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA) zbog krivičnog djela napad na ustavni poredak".

Tegeltija je to objavio na svom Facebook profilu.

U krivičnoj prijavi ističe kako je 26. novembra objavljen "montirani audio sadržaj koji je posljedica kontinuiranog, sistemskog i dugogodišnjeg nezakonitog praćenja, snimanja, prisluškivanja te montiranja sadržaja protiv predsjednika VSTV-a BiH od strane obavještajno sigurnosne službe BiH ili nekih njenih dijelova i lica povezanih sa ovom agencijom, koji se koristi sa ciljem da se svrgne predsjednik ovog krovnog pravosudnog tijela Bosne i Hercegovine."

Dalje se navodi da je navedena montaža nastala kao rezultat dugogodišnjih nezakonitih aktivnosti protiv predsjednika VSTV-a, "koje je uradila OSA ili neki njeni dijelovi i osobe povezane s ovom agencijom, a koje imaju za cilj da se prikaže da predsjednik VSTV-a postupa na nezakonit način, kako bi se stvorili uslovi za njegovu smjenu."

U ovo krivično djelo, kako u prijavi tvrdi Tegeltija, "uključene su i osobe koje su zaposlene ili su u vezi s OSA-om, a raspoređene su kako u samoj OSA-i BiH, tako i po pravosudnim i drugim institucijama, medijima."

Tegeltija se našao u središtu nove afere nakon što je u javnost iscurio snimak njegovog navodnog razgovora o imenovanju sestre bivše članice VSTV Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija.

Tegeltija negirao je izvještaje medija u kojima se navodi da je potvrdio autentičnost snimka objavljenog na portalu Istraga.ba, saopšteno je 30. novembra iz VSTV.

VSTV održat će 3. decembra vanrednu sjednicu na čijem je dnevnom redu samo jedna tačka, aktuelna situacija.

Sjednica je sazvana nakon što je Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH 26. novembra zaprimio prijavu protiv Tegeltije.

XS
SM
MD
LG