01. decembar  2020. 16.12  | Izvor: Tanjug

UNHCR: Sto hiljada izbeglica iz Eritreje će ostati bez hrane

ŽENEVA -

Ujedinjene nacije (UN) saopštile su danas da će oko 100.000 izbeglica iz Eritreje koji se nalaze u kampovima u severnom regionu Etiopije Tigraj i koji su odsečeni od sveta poslednjih mesec dana, ostati bez hrane.

"Iz sata u sat raste zabrinutost, kampovi će ostati bez hrane", izjavio je portparol Agencije UN za izbeglice (UNHCR) Babar Baloh i dodao da su UN upozoravale na to od početka sukoba u tom regionu, prenosi AP.

afrika etiopija glad unicef dete deca jpg

Region Tigraja, u kome živi oko šest miliona stanovnika, već više od mesec dana se nalazi u centru sukoba sa centralnim vlastima u Adis Abebi, i odsečen je od sveta, prekinute su transportne i komunikacione veze, pa se hrana, lekovi i druge potrepštine ne mogu dostavljati.

Kako UNHCR navodi, za oko dva miliona stanovnika Tigraja potrebna je pomoć, dok je milion stanovnika raseljeno, uključujući više od 45.000 Etiopljana koji su izbegli u Sudan.

Navodi se i da je 96.000 izbeglica iz Eritreje u posebno teškoj situaciji i koji se nalaze u kampovima na granici sa Etiopijom, ali su često meta napada i zlostavljanja.

Etiopska vlada saopštila je da će stvoriti i upravljati "humanitarnim koridorom" za isporuku pomoći, ali UN žele neometan i neutralan pristup.

U sredu je bilo tačno mesec dana od početka sukoba u regionu Tigraj, a prema rečima premijera Etiopije Abij Ahmeda, prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir, vodi se borba između saveznih i regionalnih snaga jer svaka vlada drugu smatra nelegitimnom zbog spora oko održavanja izbora tokom pandemije.

"Skoro dve decenije Etiopija je bila utočište za izbeglice iz Eritreje, ali bojimo se da su sada zarobljeni u sukobu", rekao je Baloh.

Komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) apelovao je na vladu Etiopije da nastavi da ispunjava svoje obaveze za smeštaj i zaštitu izbeglica iz Eritreje i omogući humanitarnim radnicima da dođu do onih kojima je pomoć očajnički potrebna.

Tagovi
Srodne vesti