Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 1. 12. 2020.

| Društvo

Deo mlađih osnovaca u Nišu prešao na onlajn nastavu, neki roditelji kažu - žele da zaštite učitelje

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
skole
U pojedinim osnovnim školama u Nišu deo đaka prešao na onlajn nastavu; Foto: Lj. J.

Pored sve napetije epidemiološke situacije, odluka Vlade Srbije da od ove nedelje svi pređu na onlajn nastavu zaobišla je učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola i njihove učitelje. Pojedini roditelji u Nišu ipak su odlučili da ne šalju decu u školu iz predostrožnosti i zbog bezbednosti učitelja, ali načelnik Školske uprave Dragan Gejo ističe da je zanemarljiv broj zaposlenih koji su oboleli, kao i da nema nikakvog plana da svi pređu na nastavu preko interneta.

U osnovnim školama nastava u odeljenjima najmlađih razreda se odvija u dve grupe, ali je ove nedelje više onih gde je ostala samo jedna drupa, jer je većina mališana zamenila tablu kompjuterom.

Kod nas u školi ne znam da li ima slučajeva korone, ali sam ja odlučila da ove nedelje pređemo na onlajn, kao i koliko čujem mnogi roditelji u školi, jer je od dve grupe sada ostala jedna. Odlučila sam zbog izjava lekara da je situacija vanredna, jer nemam poverenja u vlast koja ne donosi mere i mislim da je na nama da zaštititimo, ko god može da se tako organizuje, učitelje koji su jedini u tom obrazovnom sistemu ostali da rade iz škole – kaže jedan roditelj.

Direktor škole "Čegar" Goran Dimić potvrdio je da je i u njihovoj školi tako, da se nastava odvija i u školi i preko inerneta. Kaže da ima učitelja u izolaciji, ali i da je sve kako treba.

I u Osnovnoj školi "Sveti Sava" đaci su prešli na nastavu od kuće, a direktorka Sanela Tarana kaže da to nije masovno i da su to uglavnom deca sa zdravstvenim problemima koja i na regularnoj nastavi izostaju.

Nastava se drži i dalje u dve grupe, ide to svojim tokom, to je mogućnost koju je dalo Ministartvo roditeljima. Prvi i drugi razred gotovo da ne idu onlajn, vrlo mali broj – navodi direktorka.

U ovoj školi su, kako kaže, virusom zaraženi jedan učitelj i jedna učiteljica.

Manji broj dece prešao je na onlajn u školama "Ivo Andrić" i "Učitelj Tasa", a prema rečima direktorke, u tim školama trenutno nema zaraženih, ni učitelja ni đaka.

Ali, to nije slučaj u svim osnovnim školama, pa tako načelnik Gejo navodi da je bilo desetak učitelja zaraženih virusom, ali da je sada situacija mirnija i da su učitelji, kako je rekao, okej.

Ali u svakoj od tih škola radi bar 20 učitelja, tako da to je opet zanemarljiv broj i mali procenat, jedan čovek koliko je to procenta na 20, i naravno tu su došle zamene sa tržišta rada. Recimo u Miroslav Antić bračni par je oboleo pa smo tamo, i još u par škola, bilo je po nekoliko učitelja – kaže Gejo.

Dodaje da među decom od prvog do četvrtog razreda gotovo da nema obolelih i da je i taj broj zanemarljiv, kao i da nema nikakvog plana da ovi đaci pređu na onlajn nastavu.

Podsetimo, pre nedelju dana Republički Krizni štab je predložio da stariji osnovci i srednjoškolci pređu na onlajn nastavu, pa je od prethodnog dana ovakav vid nastave za njih i realizovan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    19:10 // 2. 12. 2020.

    Kao naprimer pekare, pojedine rade non stop 24 časa sve 3 smene, i dok im je smena 8 sati nesmeju masku da skinu a za slobodne dane da nepričam to kod privatnika radiš dok nepadneš

  • Mara

    20:31 // 1. 12. 2020.

    Uništite školstvo. A RODITELjI prave medvedu uslugu

  • Max Mara

    20:05 // 1. 12. 2020.

    Zamislite porodicu koja ima dva ucenika uzrasta od 5. osnovne do 4. gimnazije. I, na primer, roditelji rade online. Koliko kompjutera, kakav internet, koliko kvadrata?! A, znate li kolika je prosecna plata u srbiji?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: