BITKA ZA SPAS SRPSKOG FUDBALA: EVO zašto Partizan treba da NAVIJA za Zvezdu u Evropi!
Foto: Fk. Crvena zvezda

koeficijent

BITKA ZA SPAS SRPSKOG FUDBALA: EVO zašto Partizan treba da NAVIJA za Zvezdu u Evropi!

Fudbal -

Crvena zvezda u četvrtak dočekuje nemački Hofenhajm u 5. kolu Lige Evrope grupa L.

Srpski šampion u tom meču može definitivno da obezbedi evropsko proleće i osigura oalsman u nokaut fazu Lige Evrope.

Crveno-belima je za tako nešto dovoljan i bod, ali čak i u slučaju poraza, matematički bi osigurali prolaz dalje ako Liberec ne pobedi u Gentu.

Ipak Zvezda nema samo takmičarski, već i finansijski motiv.

Naime svaka pobeda u grupnoj fazi donosi 590.000 evra, a prvo mesto u grupi donosi dodatnih milion evra, što u doba globalne pandemije predstavlja veliku finansijsku injekciju.

Takođe, pobedom bi dobila dodatna dva boda za UEFA klupski koeficijent, koji bi joj značajno podigao šanse za eventualno mesto nosioca u potencijalnim kvalifikacijama za Ligu šampiona naredne sezone, pa ni mesto nosioca u plej-ofu ne bi bilo daleko.

foto: Printskrin

Takođe, bitan motiv je i nacionalni koeficijent, od kojeg bi korist imali i Partizan, Vojvodina, Čukarički, TSC i svi ostali srpski klubovi koji pretenduju da igraju Evropu.

Naime, Srbija naredne sezone neće imati mesto u Ligi Evrope, već će šampion ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, a ostale ekipe u Konferens ligu, novo evropsko takmičenje koje je u trećem rangu, iza Lige šampiona i Lige Evrope.

foto: Printskrin

Srbija je pred početak sezone imala izgledne prilike da se domogne 15. pozicije, koja donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kao i jedno mesto u Ligi Evrope i dva u novoformiranoj Konferens ligi. Međutim, rano ispadanje svih srpskih timova u kvalifikacijama sem Zvezde, doprinelo je tome da i uspesi Zvezde u grupnoj fazi ne mogu to da nadomeste.

Ipak postoji način da se to promeni.

Ukoliko bi Zvezda dobila mečeve protiv Hofenhajma i Libereca u poslednjem kolu, bila bi u prilici da teoretski dovede Srbiju do 15. mesta u slučaju još dve pobede u nokaut fazi.

foto: Starsport©

Kipar trenutno ima 27.250 bodova, dok Srbija ima 25.750 bodova na tabeli nacionalnog koeficijenta.

Uslov je i da Omonija, koja je jedini preostali predstavnik Kipra u Evropi u preostala dva kola zabeleži poraze i ne dobije bodove za nacionalni koeficijent. Omoniji predstoje mečevi protiv PAOK-a na svom terenu i protiv PSV-a u gostima.

Kipar trenutno ima 27.250 bodova, dok Srbija ima 25.750 bodova na tabeli nacionalnog koeficijenta.

Ukoliko Kipar i Srbija na kraju budu izjednačeni prednost će imati naša zemlja zbog više osvojenih bdova u sezoni.

Dakle svi srpski klubovi trebalo bi da zdušno navijaju za Zvezdu, ukljulujuči i večitog rivala Partizan, kome je to možda i najviše u interesu zbog evropskih aspiracija kluba.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track