Dostupni linkovi

Palestinski ambasador u Srbiji negoduje zbog odluke Beograda


Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed (Mohammed) Nabhan na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 15. septembra 2020.
Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed (Mohammed) Nabhan na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 15. septembra 2020.

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan reagovao je povodom izjave predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da će Srbija otvoriti kancelariju Privredne komore Srbije (PKS) u Jerusalimu, istakavši da je "Jerusalim crvena linija za njegov narod" i da, kako je naveo, "tu liniju niko ne sme i ne treba da pređe".

Nabhan je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da je "shodno međunarodnom pravu, bilo mnogo nužnije izjaviti solidarnost sa palestinskim narodom povodom 29. novembra, Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom".

"Otvaranje takve kancelarije u Jerusalimu, okupiranom gradu, po svim rezulucijama Ujedinjenih nacija je nedopustivo i neprihvatljivo", istakao je Nabhan u saopštenju koje je medijima prosledila ambasada.
Premijerka Ana Brnabić je 27. novembra izjavila da je Kancelarija predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu spremna i da se „traži pogodan trenutak da otputuje u tu zemlju kako bi ozvaničila početak rada“.

Ona je tada, na konferenciji u zgradi Vlade Srbije, podsetila da je otvaranje kancelarije PKS u Jerusalimu dogovoreno Vašingtonskim sporazumom, koji je potpisan 4. septembra u Beloj kući i istakla da „Srbija ispunjava ono što je potpisala u tom dokumentu“.

„Stojimo iza sporazuma koje smo potpisali i iza naših potpisa i nastavljamo sa implementacijom Vašingtonskog sporazuma, bez obzira na promenu američke administracije", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara dokle se stiglo sa implementacijom Vašingtonskog sporazuma.

Srbija i Kosovo su, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država koje je predstavljao predsednik Donald Tramp, potpisali u Vašingtonu 4. septembra sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Sporazum sadrži 16 tačaka, a poslednja se razlikuju i u dokumentu koji je potpisala Srbija navodi se da će svoju ambasadu iz Tel Aviva premestiti u Jerusalim, a predviđeno je i otvaranje kancelarije Privredne komore. Što se Kosova, tiče, prema sporazumu Kosovo i Izrael su se usaglasili na uzajamno priznanje.

Ambasador Palestine negodovao je zbog obavezivanja Srbije da premesti ambasadu u Jeusalim, a oglasila se i Evropska unija čiji je portparol Peter Stano za RSE 7. septembra rekao da “bilo kakvi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu predstavljaju stvar ozbiljne zabrinutosti i žaljenja”.

XS
SM
MD
LG