Dostupni linkovi

Dodik i Čović razgovarali o predstojećim lokalnim izborima u Mostaru


Dragan Čović (L) i Milorad Dodik u Mostara na konferenciji za medije, 1. decembar, 2020.
Dragan Čović (L) i Milorad Dodik u Mostara na konferenciji za medije, 1. decembar, 2020.

U Mostaru je u utorak 1. decembra održan sastanak delegacija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na kojem se razgovaralo o predstojećim lokalnim izborima u Mostaru koji će se održati 20. decembra.

Poslije sastanka su se novinarima obratili lideri stranaka Dragan Čović i Milorad Dodik.

"Upoznao sam Milorada Dodika o našim ambicijama na izborima 2020. godine u Mostaru. Ciljamo na to da dobijemo 35 vijećnika i da imamo svog gradonačelnika. Većina stvari koje radimo zajedno mislim da imamo određen nivo usaglašenosti", rekao je Čović.

Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog odlaska u Mostar kazavši da je bitno održati kontinuitet razgovora o važnim temama.

Istaknuo je da su SNSD i HDZ na lokalnim izborima odlično prošle, a kada je Mostar u pitanju kaže da su to izbori koji su izazvali mnogo pažnje i u Evropi, a da SNSD planira da bude "vidljiv u Gradskom vijeću".

Jedna od tema bila je i Vijeće ministara, odnosno usvajanje budžeta za 2021. godinu.

"Jasan stav da trebamo imati proračun do kraja godine. Teme koje otvaramo su jasan znak našeg interesa za BiH i nastavak evropskog puta", naveo je Čović.

Još se nadovezao na izjave Milorada Dodika o potrebi da se "ukine Ured visokog predstavnika".

"HDZ već dugo govori da je vrijeme da se transformira Ured visokog predstavnika. Što se to prije desi, bit će svima bolje. Idealan scenario bi bio da u narednih šest mjeseci dobijemo Izborni zakon, u sedmom mjesecu kandidatski status i počnu razgovori oko transformiranja Ureda visokog predstavnika. To je ono što očekujemo, a što će se desiti i kad jednim dijelom zavisi i od nas", kazao je.

Dodik će se u utorak sastati i s građanima Mostara srpske nacionalnosti s kojima će razgovarati o položaju Srba, te lokalnim izborima.

Planiran je i sastanak s kandidatima na listi "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" i predstavnicima Izbornog štaba. S njima će Dodik razgovarati o prilici da Srbi u Gradskom vijeću Mostara izaberu svoje legitimne predstavnike.

XS
SM
MD
LG