ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НЕПОВОЉНА- 231 АПАТИНАЦ ОБОЛЕО ОД КОРОНА ВИРУСА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Бранка Бајић, помоћница директора апатинског Дома здравља на данашњој конференцији за новинаре оценила је епидемиолошку ситуацију у општини Апатин неповољном.

-Ситуација није задовољавајућа нити повољна, то је оно што смо могли до пре недељу дана да кажемо, када је број оболелих грађана у општини Апатин био 75. Данас се та бројка попела на 231 оболелих у нашој општини. Бајић је изјавила да је у протеклих недељу дана у ковид амбуланти тестирано 350 грађана.

– Свакодневно се обављају прегледи, а последњих недељу дана нам долазе управо пацијенти са симптомима карактеристичним за вирус Ковид -19. Обављамо антиген тест, а након њега и PCR тест чије узорке шаљемо у Завод за јавно здравље у Сомбору на анализу. Према епидемиолошким подацима у структури заражених најзаступљенији су радноспособни. Најстарији пацијент има 89 година док је најмлађи оболели Апатинац стар 15 година. Из Апатина је у Општу болницу Др радивој Симоновић на болничко лечење упућено је 10 особа.

Према њеним речима на тестирање у ковид амбуланту треба да се јаве само грађани који имају симптоме на Kовид-19.

-Kовид амбуланти треба да се обрате грађани са температуром, кашљем и малаксалошћу. Сви остали треба да позову Дом здравља како би се информисали. Уколико немају температуру најбоље је да не долазе него да се информишу телефоном 025 773-503 . Прегледи који се свакодневно, у времену од 08 до 18 часова обављају у црвеној зони, трају до 20 минута.
-Они обухватају комплетну дијагностику, где је поред лекарског прегледа могуће обавити све врсте тестирања од лабораторијских налаза до рендген снимка плућа. Ради се комплетна дијагностика, након које се пацијент упућују на кућно лечење или на даље лечење у сомборку болницу, у њихову нараџасту зону.  Установљени су протоколи и процедуре на који начин се поступа у сваком од позитивних случајева, нагласила је Бајић.

Она је апеловала на грађане да поштују епидемиолошке мере, носе маске и избегавају скупове посебно у затвореним просторима како се стуација не би отела контроли.

Поштујте мере, избегавајте било каква окупљања и гужве, поново је апеловала Бајић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *