LeBron Džejms i Entoni Dejvis (©Reuters)
LeBron Džejms i Entoni Dejvis (©Reuters)

Čekajući Dejvisa

Vreme čitanja: 4min | uto. 01.12.20. | 13:04

Lejkersi su praktično kompletirali roster, ali ostao je još najvažniji potpis

Aktuelni šampioni NBA lige Los Anđeles Lejkersi nastavili su da čine čuda na tržištu i pred narednu sezonu. Tačnije, čuda je nastavio da čini generalni menadžer Rob Pelinka. Prošlog leta su obavili neke sjajne poslove, oko tandema Lebron Džejms - Entoni Dejvis su okupili proverenu ekipu, kvalitetne i iskusne pojedince koji su na kraju imali vrlo značajan doprinos u osvajanju titule (pre svih Radžon Rondo, Kentavijus Koldvel-Poup i Dvajt Hauard). Delovalo je da će bolji tim teško skupiti, ali je Pelinka ovog leta nadmašio sebe.

Jesu Lejkersi ostali bez Režona Ronda, Dvajta Hauarda, Džavejla Mekgija i Denija Grina, napustili su ih i Džej Ar Smit i Dion Vejters, ali su zato na njihova mesta doveli najboljeg šestog igrača lige Montrezla Herela iz Klipersa, pa zatim i drugog najboljeg šestog igrača lige Denisa Šrudera iz Oklahome. Stigao je potom i iskusni Mark Gasol iz Toronta, kao zamena za Grina angažovan je Ves Metjuz iz Milvokija. Jako je bitno da su uspeli da zadrže Kentevijusa Koldvel-Poupa i Markifa Morisa, a danas je obelodanjeno da će se za dobru atmosferu u ekipi i naredne sezone brinuti veteran Džered Dadli, prema mnogima jedan od najboljih saigrača u čitavoj ligi.

Izabrane vesti

Sada je ostalo glavno pitanje, kada će potpisati Entoni Dejvis?

Krilni centar je nakon osvojene titule otišao na zasluženi odmor, odbio je mogućnost da odradi još jednu godinu u ugovoru i postao slobodan igrač. Ipak, to je uradio sa jednom namerom na umu, a to je da se vrati u Los Anđeles, samo je jednostavno sebi hteo da kupi vreme za odmor, ali i da da vremena Pelinki i njegovim saradnicima da oforme roster za nastupajuću sezonu. Sada kada je i to gotovo, vreme je da se stavi i najbitniji paraf tekuće predsezone u Gradu anđela.

To bi moglo da se dogodi već danas, kako je zakazan sastanak kojem će Dejvis prisustvovati sa svojim agentom Ričom Polom, kao i generalni menadžer Jezeraša Rob Pelinka. Mark Štajn iz Njujork tajmsa tvrdi da uskoro treba očekivati završetak pregovora oko maksimalnog ugovora. Očekuje se da sjajni centar stavi paraf na trogodišnju saradnju sa igračkom opcijom (može da je iskoristili ili da postane slobodan igrač) u poslednjoj godini ugovora, kako na leto 2023. godine dobija mogućnost da potpiše maksimalan ugovor za 35% od ukupnog budžeta za plate jedne ekipe (do salari kepa). Ipak, mediji u SAD ne otpisuju ni mogućnost da 27-godišnji košarkaš potpiše i dugotrajniju saradnju zbog svega što se dešavala u prethodnoj sezoni. Dejvisu je obećana borba za titulu, na kraju ju je i osvojio, ostvario je odličan odnos sa Lebronom Džejmsom i postao miljenik navijača u Los Anđelesu.

Nakon što Dejvis stavi paraf, očekuje se najkasnije do šestog decembra kako bi timovi do tad već trebalo da održe virtuelni dan za medije, Lejkersima neće ostati puno prostora, udariće gornju granicu za plate (hard kep) i imaće mogućnost da potpišu još eventualno jednog veterana, što znači da će aktuelni roster (zajedno sa Entonijem Dejvisom) trener Frenk Vogel manje više imati na raspolaganju čitave naredne sezone.

Taj jedan veteran koji bi dodatno mogao da pojača ekipu bi mogao da bude i Pau Gasol, pa bi braću mogli da gledamo i zajedno u borbi za prsten naredne sezone.

Suma sumarum, ovako bi trebalo da izgleda roster Jezeraša u sezoni pred nama.

PG: Lebron Džejms, Denis Šruder, Aleks Karuzo

SG: Kentevijus Koldvel-Poup, Ves Metjuz

SF: Kajl Kuzma, Alfosno Mekini, Tejlen Horton-Taker

PF: Entoni Dejvis, Markif Moris, Džered Dadli

C: Mark Gasol, Montrezl Herel, Pao Gasol

Dodajmo da su tu još i krilni centri Devonte Kejkok i Kostas Adetokumbo, ali jasno je da oni neće imati značajniju ulogu u sezoni pred nama. 

Dakle, sasvim je jasno da je ovo ponovo tim za najviše domete, možda su kratki za jednog beka, pa će pažljivo pratiti situaciju i pokušati da pronađu adekvatno rešenje ako bude bilo potrebe. Denis Šruder je izjavio i da želi mesto u startnoj petorci, pa nije isključeno da bude i takvih varijanti. Sećamo se i da je u plej-ofu Aleks Karuzo imao daleko značajniju ulogu u ekipi, dobre partije sigurno će mu obezbediti i veće minute u regularnom delu sezone pred nama.

Lejkersi ponovo imaju sve, paklen Džejms-Dejvis tandem, koji je dobio možda i bolju podršku u igračima poput Šrudera i Herela, koji su već navikli da igraju sa klupe i koji će nesumnjivo dosta doprineti u ofanzivi ekipe pre svega, a tu su i specijalisti za defanzivu poput Marka Gasola i Veslija Metjuza, još jednom treba i naglasiti da je odlična stvar što su uspeli da zadrže Koldvel-Poupa.

Sve izgleda gotovo idealno, jasno, moraju se nadati da će ih povrede, makar one ozbiljnije, zaobići, ali teško je odupreti se utisku da su aktuelni šampioni favorit broj jedan za osvajanje prstena i u sezoni 2020/21.



tagovi

Los Anđeles LejkersEntoni DejvisLebron Džejms

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara