Nemačka obećava da će vakcina protiv KOVID-19 biti bezbedna 1Foto: EPA-EFE/Johan Nilsson/ (Arhiva)

Nemačka ministarka za nauku Anja Karliček izjavila je danas da se u postupku odobravanja vakcina protiv korona virusa primenjuju isti bezbednosni standardi kao i za druge lekove.

Ona je rekla novinarima da je obezbeđivanje istih standarda ključno za što šire prihvatanje javnosti vakcine protiv KOVID-19.

Karliček je navela da će Evropska agencija za lekove održati javnu raspravu 11. decembra o zahtevu nemačke farmaceutske kompanije Biontek i njenog američkig partnera Fajzera za odobrenje njihove vakcine protiv korona virusa.

Dodala je da će vakcina biti dobrovoljna i da će vlasti naporno raditi na informisanju javnosti o mogućim neželjenim efektima posle imunizacije, poput glavobolje, lokalizovanog bola i temperature.

Merlin Ado, virusološkinja i šefica Odeljenja za zarazne bolesti Nemačkog centra za infekcije pri Univerzitetskom medicinskom centru Hamburg-Ependorf koja je uključena u ispitivanje suparničke vakcine, rekla je da je brzi razvoj vakcine rezultat ogromnih napora naučnika, ranog finansiranja i iskustva na razvoju prethodnih vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari