Aktuelno

175 grafika Živka Đaka
03.12.2020. - 15.12.2020.

175 grafika Živka Đaka


Posle gotovo decenije od smrti našeg uglednog grafičara i slikara Živka Đaka (1942-2011), profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, beogradska publika će imati ekskluzivnu priliku da sagleda bogat umetnički opus ovog umetnika, na izložbi pod nazivom „175 GRAFIKA"

 

 

Posle gotovo decenije od smrti našeg uglednog grafičara i slikara Živka Đaka (1942-2011), profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, beogradska publika će imati ekskluzivnu priliku da sagleda bogat umetnički opus ovog umetnika, na izložbi pod nazivom „175 GRAFIKA“,  koja će biti otvorena od četvrtka 3. decembra 2020. g. od 16:00 časova u Galeriji `73 (Požeška 83 a).
O umetničkom stvaralaštvu Živka Đaka, u tekstu za katalog Boško Stepanović, istoričar umetnosti, između ostalog je istakao: „Živko Đak je bio slikar, crtač i grafičar, ali najveći doprinos srpskoj umetnosti dao je u grafici služeći se svim tehnikama uključujući i, istina retko, sito štampu kao prvi srpski grafičar. Zanatska veština i odmeren smisao za kompoziciju činili su ga grafičarem prvog reda. On je bio majstor akvatinte koju je kombinovao sa mecotintom i bakropisom i u kojoj je pronalazio preduslove za realizaciju svojih glavnih likovnih ideja. Sočnost crnih, zrnastih površina, tonske i slikarske vrednosti, forme koje poprimaju kaligrafski jasne obrise i sumračna svetlost glavna su obeležja i vrednosti njegovih grafika. U jednom periodu stvaralaštva, supstanca medija postala je višeznačna. Tu novinu kroz koju vidimo kako se proširuju biće i granice medija, imaju grafike odbačenih premeta koje odlikuju elementi grafike (suvi žig) i crteža /akvarela. Ovaj stvaralac odnegovao je nov vid figuracije u srpskoj grafici. Opredeljujući se za krajnju esencijalnost metafizičkog prizora sa modernom simbolikom, on stvara kompleksne kompozicije uprošćenog i jedinstvenog crteža.“
Živko Đak je rođen 4.1.1942. godine u Beogradu, gde je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Boška Karanovića 1968.  Usavršavao se na Central School of Arts 1969. u Londonu. Godine 1970. završava postdiplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a od 1968.
Studijska putovanja: Italija, Velika Britanija, SR Nemačka, Austrija, Češka, Slovačka i Rusija. Član je Akademije nauka i umetnosti Tomaso Campanella u Rimu.
Dela Živka Đaka čuvaju se u Muzeju savremene umetnosti, Naronom muzeju i Muzeju grada Beograda, Zbirci Albertina u Beču, Kraljevskoj biblioteci u Briselu, Viktorija i Albert muzeju u Londonu, Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, Modernoj galeriji u Ljubljani, Kabinetu grafike JAZU u Zagrebu i mnogim drugim javnim i privatnim kolekcijama.
Živko Đak se na našem umetničkom prostoru, krajem VII decenije, pojavio naglo i autoritativno. Odmah po završetku Akademije izlagao je u Grafičkom kolektivu. Od tada je grafike i slike izlagao zajedno, ali je više bio okrenut grafici, kao svojoj osnovnoj vokaciji. Bio je tipičan predstavnik svoje generacije, koja je otvorila put ne samo novoj figuraciji, već i mnogim drugim idejama iprocesima, koji su bili prisutni na likovnoj sceni sedamdesetih godina prošlog veka.
Kao posebna, autentična pojava, Đak će ostati upamćen kao prefinjeni crtač fine poetske opservacije, duhovit i blago ironičan. Svoje slike i grafike svodio je na humorne komponente kazivanja, koje slave radost življenja.
Do penzionisanja bio profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.  Dobitnik je posebnog priznanja za doprinos umetnosti i kulturi Srbije.
Preminuo je 02. januara 2011. godine u Novom Sadu.
Izložba će trajati do 15. decembra 2020. g, a svi posetioci se mole da poštuju mere zaštite u skladu sa zvaničnim preporukama. Nošenje maski je obavezno.
Tokom trajanja izložbe biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu, koje će biti emitovano putem live streama na FB stranici  Galerije`73.

 

 

objavljeno01.12.2020.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.