Dostupni linkovi

Ministri NATO razgovaraju o stanju u Afganistanu


Ministri NATO alijanse počinju dvodnevne razgovore putem videokonferencije zakazane za 1. decembar kako bi se dotakli budućnosti Afganistana, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stiltenberg je rekao da se NATO suočava sa "teškom dilemom" oko toga da li da napusti Afganistan i tako rizikuje da Afganistan postane utočište međunarodnih terorističkih organizacija ili da ostane i ponovo uđe u rizik duge misije i obnavljanja nasilja.

Više od 17 godina nakon što je preuzeo vođstvo nad međunarodnim sigurnosnim naporima u Afganistanu, NATO sada broji 11.000 vojnika iz desetina država stacioniranih u ovoj zemlji.

Njihov trenutni mandat je da pomognu u obuci i savjetovanju nacionalnih bezbjednosnih snaga Afganistana. Ali prisustvo trupa SAD-a, na koje se NATO oslanja za vazdušnu podršku, transport i logistiku će se smanjiti za 2.000 do 2.500 vojnika do 15. januara 2021. Za sada se NATO misije obuke nastavljaju, ali u mjesecima koji slijede "nastavit ćemo procjenjujemo naše prisustvo na osnovu uslova na terenu", rekao je Stoltenberg tokom virtualne konferencije za novinare u Briselu, 30. novembra.

Takođe je rekao da je još jedno ključno pitanje to da ministri NATO-a tokom videokonferencije 1-2. decembra razgovaraju o Rusiji i njenom "vojnom grupisanju oko Saveza", te šta se u vezi toga treba poduzeti kao odgovor NATO-a.

XS
SM
MD
LG