Očigledan izbor za reč godine, a nije korona

Pandemija je bila očigledan izbor za reč godine američkog izdavača rečnika engleskog jezika Merijem-Vebstera (Marriam-Webster), javlja Rojters.

Život

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2020.

11:02

Očigledan izbor za reč godine, a nije korona
Foto: Depositphotos / ra2studio

U godini u kojoj je više od 1,4 miliona ljudi u svetu umrlo od kovida 19, pandemija je bila najčešće tražena reč u rečnicima.

"Ponekad jedna jedina reč definiše doba, i zato je normalno da u ovoj izuzetnoj - i izuzetno teškoj - godini, jedna reč izbije u prvi plan", saopštio je Merijem-Vebster.

Pandemija se definiše kao "izbijanje bolesti na širokom geografskiom području (više zemalja ili kontinenata) koja pogadja znatan deo populacije", navodi se na sajtu Merriam-Webster.com.

Koren reči je grčki - od "pan", koji znači svi ili sav, i "demos", što znači narod, podseća izdavač. Potraga za značenjem te reči izuzetno je skočila posle 11. marta ove godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija označila kovid 19 kao pandemiju. Skok je bio čak 115,806 odsto u odnosu na isti dan 2019.

Prošle godine za reč godine proglašena je "oni", kojom su označavani oni koji se nie izjašnjavaju ni kao muškarci, ni kao žene, 2018. reč godine je bila "pravda", 2017. "feminizam", "nadrealno" 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: